Major Renovation of a Single-Family Home Built in the 1940s

Major Renovation of a Single-Family Home Built in the 1940s

Project: Major Renovation of a Single-Family Home
Architects: MYTO design d’espaces vivants inc
Location: Mont-Royal, Canada
Interior design: Martine Brisson
Structural engineering: Prospect Plus
Storage: Yara by Cesar, Pure Cuisine
Marble, porcelain tiles: Ramacieri
Year: 2019
Photographer: Pierre Béland

Text provided by MYTO: Its location, on a lot with a clear view and north-south orientation, in one of the Island of Montreal’s most exclusive municipalities – a garden city with some 32,000 trees – won the hearts of the young newlyweds. Inside, however, the house had serious issues.

living room, MYTO design d’espaces vivants inc

Brought in to consult, designer Martine Brisson identified the main problems immediately. Wasted space from the convoluted layout; a dated layout, with overly small rooms connected by narrow hallways; a central zone with inadequate natural light. It was clear that the only sensible option was to tear down all the walls and start from scratch.

Major Renovation of a Single-Family Home Built in the 1940s

That being the case, the house’s structural soundness needed to be protected. This major constraint was overcome with long steel crossbeams and two full-height vertical modules. In the absence of load-bearing walls, these elements distribute loads to the centre of the T-shaped layout and to the southern wing.

kitchen design, MYTO design d’espaces vivants inc

Martine Brisson always approaches the design of an interior by paying special attention to how people move. “That is the most important starting point for a project. In my view, traffic should determine a space’s volumetrics,” she says. Being able to move about freely means having a choice of different paths from room to room, secondary routes within rooms, the ability to detour easily around service areas.

kitchen, MYTO design d’espaces vivants inc

Once the building had been transformed into an empty shell, the layout was established based on the position of the entrance, which leads directly into the living room, without a clearly delineated vestibule. “The farther we advance, the deeper we go into the owners’ personal space,” the designer explains. At the same time, major work was done on the windows, with the addition of new openings, particularly in the south wing, and the expansion of existing windows.

Major Renovation of a Single-Family Home Built in the 1940s

As a result of removing the walls, the living spaces are now merged and natural light floods the ground floor. By changing the perception of volumes, the combination of the crossing effect and the luminous effect creates the illusion of a space much larger than it really is. That impression is strengthened by the uniformity of surface treatments: a monochrome black/white/grey palette, white knotless oak for the hardwood floors, thermoformed espresso oak for shelves and cabinets. With one exception: the kitchen.

dining room, MYTO design d’espaces vivants inc

“The client wanted an island with a white Carrera marble countertop. After discussions, she agreed with my alternative proposal: grey veined Calacatta marble, used intensively.” Covering the island and its waste chute, work surfaces and cabinet corners, the decorative material became a powerful element in an otherwise minimalist space. Directly ahead of the food preparation area, but defined by a wide traffic area, is a floor-to-ceiling wall unit. First and foremost a load-bearing element, it performs numerous additional functions. On the dining room side, it structures the stairs leading to the basement and partially screens the open kitchen. On the other side, it contains a wine cellar, espresso bar, china cabinet and storage for various cooking implements.

Major Renovation of a Single-Family Home Built in the 1940s

The scenario is reprised in the private spaces of the southern wing, where the master bedroom and a bathroom share a single space. Here, a section of wall backing the shower stall plays the structural-support role. It defines the two zones without carving up the volume, while providing the privacy needed for bathroom use. Invisible from the bedroom, the sanitary fixtures are arranged behind in order to keep the lateral walls clear.

Major Renovation of a Single-Family Home Built in the 1940s

To increase the crossing effect a little more, the project manager suggested adding a porthole facing the door to the common area. The window’s strategic position at the end of the north-south passage across the ground floor has a magnetic effect. Upon entering the room, simply leaving the door open instantly draws the gaze to the outside. By removing physical barriers and increasing the number of exit points, Martine Brisson helped the newlyweds chart a new course.

bedroom, MYTO design d’espaces vivants inc

Major Renovation of a Single-Family Home Built in the 1940s

Major Renovation of a Single-Family Home Built in the 1940s

bathroom, MYTO design d’espaces vivants inc

plan

Subscribe to Our Newsletter

To be updated with all the latest news, offers and special announcements.

Mas Nou House: Interior Renovation by 05AM Arquitectura

Spanish studio 05 AM Arquitectura has renovated Mas Nou House, a coastal residence located in El Masnou, Catalonia, Spain. Project description: The intervention in this...

Tiny Tower Residence Designed as a Mini-Skyscraper Prototype for Small Lots

Tiny Tower Residence places a 1250 SF home on a 12’ by 29’ lot, whose similarly scaled neighbors are currently used as single-car parking and rear yards for the adjacent houses.

A Desired Home / Liang Architecture Studio

Home is not merely a house or container of trivial things in daily life, but more a place that accommodates emotions and love. It's like an intimate medium, which witnesses the interweaving of daily life and growth, records stories occur in the space, and conveys the occupant's personality and attitude.

Y/A/O House, Bangkok / Octane Architect & Design

All 3 parts of Y/A/O House are connected with a courtyard garden, finished with a gravel path and beautiful cape jasmines as sculpture plants at the center.