Redesign of a Bourgeois Apartment in Downtown Budapest

Redesign of a Bourgeois Apartment in Downtown Budapest

Project: Bourgeois Apartment Renovation / Apartment V
Architects: Architres Studio
Lead architects: Daniel Kis, Laszlo Csizinszky
Collaborators: Peter Medvegy
Location: Budapest, Hungary
Area: 61 m2
Year 2019
Photo Credits: Gergo Gosztom
Text by Architres Studio

The objective of the project was the complete renovation and redesign of a bourgeois apartment located in downtown Budapest. During the design process, a clear and fresh layout was planned from a maze-like, narrow and dark property with its aim to be used as a short- and also long term rental apartment. This duality required adaptive and multi-functional spaces for a 2+2 person occupancy.

Redesign of a Bourgeois Apartment in Downtown Budapest

Instead of the current dark, enclosed and narrow spaces a single 40 sqm common space was opened up that creates a generous, adaptive function-system. The necessity of the gallery was important but instead of having a confined, cave-like element it was put in the middle of the space as an estrade. At the same time, it has the opacity to let through natural light, has the airiness to leave the surrounding functions working properly and also serving as a separation piece between functions. This space-inside-aspace system provides simultaneously an elevated private space on the gallery, a lounge area underneath it, and a semi-private part behind it. It does not weight on its functions with its massiveness and lets the user perambulate around it while allowing the spaces and functions to flow into each other. This system provides the fundamentals of the freely varying functions around itself.

Redesign of a Bourgeois Apartment in Downtown Budapest

An important concept was the consistent use of the natural wooden material throughout the spaces. By this, the spaces are connected by not only in the use of colours but also material wise. The colour scheme (wood, white, grey) reflects simplicity and clarity that is complemented by a few natural brick surfaces. The powerful green motives of the bathroom appear gently in the other rooms, which joins the relatively disconnected design of this space with the other rooms.

Redesign of a Bourgeois Apartment in Downtown Budapest

The architectural approach and the conceptual coherence played an important role in the styling of the flat in which we’ve chosen art from local, contemporary artists such as ceramics from Petra Hidvegi, and paintings from Gabor Koncz and Kata Bereczki by Lavor Collective. We selected all the accessories according to this philosophy, so these objects could complete the design in a wider context.

Redesign of a Bourgeois Apartment in Downtown Budapest

Redesign of a Bourgeois Apartment in Downtown Budapest

kitchen, Architres Studio

dining room, Architres Studio

Redesign of a Bourgeois Apartment in Downtown Budapest

Redesign of a Bourgeois Apartment in Downtown Budapest

bedroom, Architres Studio

bathroom, Architres Studio

home office, Architres Studio

Redesign of a Bourgeois Apartment in Downtown Budapest

Redesign of a Bourgeois Apartment in Downtown Budapest

plan

Subscribe to Our Newsletter

To be updated with all the latest news, offers and special announcements.

White Bricks – Blue Wall Apartment / EN Studio

White Bricks - Blue Wall apartment was completed in 2017 by EN Studio. Founded by Ori Dunetz and Eran Naima, EN Studio is a design...

Off Grid Prefab Cabin on the Turkey-Greece Border

Designing a contemporary off-grid building in nature, is not only about collecting rainwater or utilizing solar energy or locating the building according to the sun and wind

Loft Apartments with an Industrial Factory Feel in Northbourne, London

London-based Amos and Amos Studio has converted a former commercial space in loft apartments. Description by Amos and Amos: Our brief was to convert four...

Walper Hotel Features Historic Details Combined with a Bold Contemporary Design

The historic Walper Hotel in Canada’s Silicon Valley North is the new hot spot for Kitchener Waterloo’s growing tech community. With newly opened offices of Yahoo, Google and other major tech players, as well as Waterloo’s RIM and the Perimeter Institute

Franklin Street Loft in TriBeCa / Jane Kim Design

Franklin Street Loft was designed by interior architecture studio Jane Kim Design in TriBeCa, New York City. North and south exposures in this 3000 square...

Bamboo House / Vilela Florez Studio

The Bamboo house is oriented towards the prevailing winds which crosses the pool water and the vegetation of the gardens to penetrate the bedrooms, cooling the constant breeze and refreshing the interior from the strong tropical heat.