722 Ash Street Residence by Studio 804

722 Ash Street Residence by Studio 804

Project: 722 Ash Street Residence
Architecture: Studio 804
Lead Architects: Studio 804, Inc. University of Kansas, School of Architecture and Design Dan Rockhill, Executive Director and Distinguished Professor
Structural Engineer: Barney Schwabauer, Norton & Schmidt
Location: Lawrence, Kansas, United States
Area: 2000 ft2
Completed: 2020
Photo Credits: Corey Gaffer – Gaffer Photography
Text by Studio 804

The 722 Ash Street residence consists of a 1500 sf primary house with a contiguous 500 sf accessory dwelling. The project is set in the rich culture of North Lawrence, its rear property line abuts the Lawrence levee trail which runs for nine miles along the north bank of the Kansas River.

722 Ash Street Residence by Studio 804

North Lawrence is known for its quality soil, large trees, curb less streets and random size parcels before it breaks into larger farms further from the urban center. It is built on the typical orthogonal grid of American development, but it represents the older growth of the city prior to urban planners and zoning regulations. The rumble of freight trains and farm trucks in the shadows of the towering grain elevators are only blocks away. It is home to many who enjoy being only a bridge crossing away from Lawrence’s vibrant downtown but are far enough away to maintain their independence from many of the restrictions on living near the historic district. They can work in their large gardens and toiling in their garages and shops in a manner more rural than urban.

722 Ash Street Residence by Studio 804

The house on 722 Ash St. is imbued with the character of North Lawrence and the Levee Trail area. The design was inspired by the Midwestern farmstead vernacular of the region. These timeless vernacular qualities house all the accommodations necessary for modern, sustainable living. A unique feature of this house is the Accessory Dwelling Unit permitted in the zoning district. It is a small separate residence on the same lot that can be used for income property or for extended family members. It also supports the city of Lawrence’s goals of increased density close to downtown rather than continued sprawl into the countryside.

living room, Studio 804

floor plan

The buildings use technology and common-sense design to reduce the building’s footprint and assure the owners low energy use and costs. A 4.9 Kw solar collection system is located on the only south facing gable and the super insulated envelopes (r-62 roof and r-35 walls) of all three forms easily exceeds the standards. This house is USGBC LEED Platinum Certified.

722 Ash Street Residence by Studio 804

kitchen, Studio 804

bedroom, Studio 804

bathroom, Studio 804

722 Ash Street Residence by Studio 804

722 Ash Street Residence by Studio 804

722 Ash Street Residence by Studio 804

722 Ash Street Residence by Studio 804

722 Ash Street Residence by Studio 804

blank

Newsletter HomeWorldDesign

To be updated with all the latest projects

Most Recent

Most Popular

Pony Running Daycare Showroom by VMDPE Design

Pony Running Daycare Showroom by VMDPE Design

As an early childhood education institution, Pony Running Daycare Showroom is widely cherished for its rich teaching system. A small class structure stands at the core of its educational concept, focusing on the personality needs and potential of every child.
Concrete Box House - Robertson Design 25

Concrete Box House / Robertson Design

Concrete Box House is a private residence designed by Houston-based Robertson Design. The design and architecture of this relatively modest house has a definite Japanese influence....
Siji Minfu Restaurant by IN.X - Interior Architect Wu Wei

Siji Minfu Restaurant by IN.X – Interior Architect Wu Wei

In 1981, the original building of Siji Minfu Restaurant (Maliandao) was built at the northwest intersection of Honglian Road and Maliandao Hutong, which served as a warehouse for paper products.

Luxury apartment in Moscow with unique aesthetic charisma

Marilyn Monroe's fans can be glad that their idol is the symbol of B. Dmitrovka luxury apartment in Moscow, realized by the company Geometrix...
Martis Camp House Provides Privacy and Celebrates Panoramic Views of the Pacific Crest Mountain

Martis Camp House Provides Privacy and Celebrates Panoramic Views of the Pacific Crest Mountain

On a down-sloping wooded site in Martis Valley, California, the Martis Camp house carves a serpentine form in the topography that simultaneously provides privacy toward the street while opening towards expansive meadow and Pacific Crest mountain views beyond.

More Articles Like This