Michigan Loft Inside a Century Old Structure / Vladimir Radutny Architects

Michigan Loft Inside a Century Old Structure / Vladimir Radutny Architects

Project: Michigan Loft
Architects: Vladimir Radutny Architects
Lead Architects: Vladimir Radutny, Ryan Sarros, Fanny Hothan
Construction: Artistic Construction
Location: Chicago, Illinois, United States
Status: Completed 2018
Area 2250.0 ft2
Photo credits: Mike Schwartz Photography
Brief: Renovation of a 2,250 SF space, including custom cabinetry and furniture

Inside a century old structure initially built for automotive assembly and display, we renovated a residence that was poorly functioning as a domestic space. In resolving the spatial problems inside this impressive volumetric shell we crafted a living environment that evokes mental wellness and inspiration within.

kitchen / Vladimir Radutny Architects

Now, as one enters this Michigan loft through a low, wood clad transition zone the overwhelming feeling of being inside a large industrial room is very much subdued. Scaled architectural components, material restraint and theatrical lighting throughout, lessens the overall spatial dominance, while openness and clarity of space is maintained.

Michigan Loft Inside a Century Old Structure / Vladimir Radutny Architects

Living functions such as laundry, mechanicals and storage are integrated within the built-in cabinetry and dispersed strategically throughout the space. Kitchen elements are treated similarly and placed atop the raised platform to elevate one’s experience during preparation of meals with views in a direction of our city’s most iconic street, Michigan Avenue. The continuous wood platform organizes the vastness of the open room, providing an edge for more intimate furniture arrangement and a backdrop for plants and life objects collected throughout our client’s lives.

Michigan Loft Inside a Century Old Structure / Vladimir Radutny Architects

Clad in black steel, the sleeping cube is situated away from the perimeter for greater noise and temperature control. Acting as a visual anchor atop a platform, it is fully programed, the metal skin transforms as panels open up, revealing one of many uses contained within. While its main purpose echoes a primal cave for sleeping, lined in wood paneling with borrowed daylight forms an oasis within.

Michigan Loft Inside a Century Old Structure / Vladimir Radutny Architects

As one moves between levels, a variety of unexpected vantage points and views are revealed. These upper levels function as sleeping space for visitors and couple’s work zones, enabling open living to have both separation and connectivity throughout the day. At the upper loft, where one finally comes close with the concrete ceiling, a doorway leads to a vast outdoor garden with views of our city’s majestic skyline.

Michigan Loft Inside a Century Old Structure / Vladimir Radutny Architects

These meandering spaces are three dimensionally distributed and yet assembled as a one cohesive home inside a raw industrial cloak.

Michigan Loft Inside a Century Old Structure / Vladimir Radutny Architects

Michigan Loft Inside a Century Old Structure / Vladimir Radutny Architects

bathroom / Vladimir Radutny Architects

Michigan Loft Inside a Century Old Structure / Vladimir Radutny Architects

Michigan Loft Inside a Century Old Structure / Vladimir Radutny Architects

staircase / Vladimir Radutny Architects

Michigan Loft Inside a Century Old Structure / Vladimir Radutny Architects

Michigan Loft Inside a Century Old Structure / Vladimir Radutny Architects

bathroom / Vladimir Radutny Architects

terrace, Century Old Structure / Vladimir Radutny Architects

Subscribe to Our Newsletter

To be updated with all the latest news, offers and special announcements.

Chiado Apartment in Lisbon, Fala Studio

Located in Lisbon, Portugal, Chiado apartment was completed in November 2015 by Fala Studio, a naïve architecture practice based in Porto. The 120m2 apartment, built in...

Underground House: The An­ti­thesis to a House on a Slope

This "underground house" was designed by Swiss studio Bearth & Deplazes in Mergoscia, Switzerland. Description by Bearth & Deplazes: The an­ti­thesis to a house on a...

Carbon Neutral House Made from Concrete Panels and Whitewashed Recycled Brick

Whispering Smith’s House A is a challenge to the status quo of housing in Perth. The sustainable apartment-house hybrid is designed for small lots and uses commercial materials in an innovative way to achieve a tight footprint and carbon neutral status.

Gerken Residence in New York City / Young Projects

The Gerken Residence by Young Projects is 6,000 interior square feet occupying the 13th and 14th floors and 1,500 square feet of roof garden...

New England Island Retreat / SheltonMindel

New England Island Retreat is a residential project completed by New York-based SheltonMindel. Brief: In a new residence constructed on a historic New England Island,...

Fitzroy Terrace, Residential Alteration and Addition by Taylor Knights

Fitzroy Terrace is an intricate re-working of a previously run-down double-storey terrace in the gritty, northern fringes of Fitzroy. The design itself represents a real ‘obscuring’ between the old and the new through the deliberate play of thresholds and vertical journeys through the internal spaces.