Residential ArchitectureLoftsGreenwich Village Loft Made by Combining Two Separate Units in a Heritage...

Greenwich Village Loft Made by Combining Two Separate Units in a Heritage Building

Greenwich Village Loft

Architects: INC Architecture and Design
Project: Greenwich Village Loft
Location: New York, United States
Photography: Matthew Williams

No one puts at the top of their real estate wish list, a one hundred by fourteen-foot loft. Our client, a psychologist, a New York Times columnist, and a pianist and his partner lived in half that space. When the unit across the hall became available, they decided to take on the challenge of combining the two units.

Greenwich Village Loft Made by Combining Two Separate Units in a Heritage Building

This 12th street loft building, known as University Mews, is in the heart of Greenwich Village. Built in 1900, as a shirt factory, the structure has lovely vaulted ceilings that were left fully expressed in the renovation.

Greenwich Village Loft Made by Combining Two Separate Units in a Heritage Building 1

The challenging plan was tackled by a zoning program across the plan with baths and the kitchen in a central core and the living spaces layered toward the natural light. Paint was used to “color-block” the core in a warm gray color, differentiating this volume from the architectural shell. The eastern wall was stripped back to the structural brick and left exposed to unify the loft from front to back. The palette, drawn from the existing brick wall, consists of warm greys, rust reds, burnt oranges and grays. These were combined with natural materials like oak, walnut, granite, and slate.

Greenwich Village Loft Made by Combining Two Separate Units in a Heritage Building 3

Humble material selections, to evoke the historical context, were combined with more exotic ones, like encaustic tile, to conjure the couple’s travels in Southeast Asia and the middle-east.

Greenwich Village Loft Made by Combining Two Separate Units in a Heritage Building 3

Greenwich Village Loft Made by Combining Two Separate Units in a Heritage Building 4

Greenwich Village Loft Made by Combining Two Separate Units in a Heritage Building 5

Greenwich Village Loft Made by Combining Two Separate Units in a Heritage Building 6

Greenwich Village Loft Made by Combining Two Separate Units in a Heritage Building 7

Greenwich Village Loft Made by Combining Two Separate Units in a Heritage Building 8

Greenwich Village Loft Made by Combining Two Separate Units in a Heritage Building 9

Greenwich Village Loft Made by Combining Two Separate Units in a Heritage Building 10

Greenwich Village Loft Made by Combining Two Separate Units in a Heritage Building 12

Subscribe to our newsletter

Modern Living Room with Rustic Accents. Several Proposals and Ideas

How attractive can a modern living room with rustic accents be? Warm, homely and welcoming, the rustic style remains one of the most beloved...

Wellesley House, Massachusetts by 1100 Architect

The Wellesley House will allow the clients to live in the home for the full life-cycle of their family, adapting from having and raising children through to empty nesting.

Oatlands Close House by SOUP Architects

We were asked to look at renovating and extending an existing 4-bedroom house on a long north/south axis site in Surrey. The existing house had a very poor connection to a fantastic rear garden. The plot is on the bend of the road and makes the Oatlands Close house sit at an angle to the long rear garden, which for us created an interesting dynamic and great opportunity.

Lake View Residence with Tropical Retreat Details

The Lake View Residence is the fusion of the client’s program requirements for an open, intimately scaled residence and their desire to evoke memories of yearly retreats to the tropics.

Light House – Advanced Prefab Architecture by ARKit

Designed and built by ARKit, this beautiful prefab project occupies a minimal footprint, but offers maximum flexibility for a young family. The brief for this...

Recommended Stories