facebook

Microsoft Office Campus in San Francisco, California

Microsoft Office Campus in San Francisco

Design: Design Blitz
Project: Microsoft office campus
Location: San Francisco, California, United States
Date completed: November 2016
Size: 35,000 square feet
Photography: Cortez Media Group

Located in San Francisco’s mid-market neighborhood, 1355 Market Street is a landmark office building. The project co-locates several of Microsoft’s diverse product teams within one building allowing the site to serve as a vertical campus. Various project teams are mingled together across the multiple floors in order to enhance collaboration while dedicated team zones create an opportunity to showcase the unique brand identity of each individual product group. As part of this real estate strategy, Microsoft took over a 32,800 square foot sublease space on the building’s 4th floor.

Microsoft Office Campus in San Francisco 1

One of the key challenges for this project was balancing the constraints of the existing buildout with the Microsoft global workplace standards. With an accelerated schedule, many of the existing architectural elements were required to remain in place. Additionally, the user groups required a flexible and adaptable space that could quickly expand and contract workstations based on mobile team relocations and headcount variances.

Microsoft Office Campus in San Francisco 2

To meet these project challenges design team developed a neighborhood concept focused on breaking the space up using flexible furniture. Construction of specialty items was limited to high impact areas social hubs like the cafe and cafe-inspired lounges located in high traffic zones.

Microsoft Office Campus in San Francisco 3

The lounge and cafe spaces act as insertions of color, texture, and pattern across the various social spaces. Users and visitors alike are enticed to explore the layered detailing of the space.

Microsoft Office Campus in San Francisco 4

Without a formal reception, the 4th floor pantry serves as the entry point for the floor and is the central “main square” for the office. Designed to be high activity spaces, the pantry provides a welcoming first impression for employee and visitors. It also serves a dual function as an event/all-hands space for the 4th floor teams as well as a comprehensive snack and coffee resource for the entire Microsoft office campus. The pantry utilizes flexible tables on casters that allow the space to easily transition from lunchtime activities to informal office gatherings and social events. A large multi-purpose meeting room adjacent to the pantry supports ongoing staff education and product demonstrations. A folding glass wall allows the meeting room to open up to the all hands space for larger presentations.

Microsoft Office Campus in San Francisco 5

Adjacent to the main pantry space, booths with wooden slat canopies flank conference rooms to serve as impromptu casual meeting space and create a landing zone for people coming and going into meeting rooms. Also, this area provides additional seating for the adjacent cafe. The ceiling was designed as an extension of the existing ceiling elements in the cafe and to provide the sense of enclosure and intimacy. The wood slat wall extending from the ceiling elements provide visual separation from the perimeter workstations while maintaining daylight access in the central conference rooms.

Microsoft Office Campus in San Francisco 6

The design celebrates the Microsoft guiding design principles with a specific focus on tactile experiences; creating moments of exploration and discovery; and a focus on creating open spaces for people to perform heads down work. To physically manifest these values, the design team developed a varied design that combines vibrant colors, textural fabrics, and graphic wall coverings layered against a modern and sophisticated backdrop. Lounges, anchored and the ends of the open office, each possess a distinct graphic quality that serve as visual landmarks to orient the user within the space while also adding an added layer of human touch.

Microsoft Office Campus in San Francisco 7

The lounge zones are identified within three separate work typologies. The primary zones, called “The Square” serve as central informal meeting areas for active collaboration. Secondary “Cafe Corners” are inset within the open office spaces to provide informal, communal focus spaces directly adjacent to workstations. The third “Library” zone is an informal touch down space for heads down, uninterrupted focus work. The Library zones are similarly located next to the workstations but are designed to provide workspaces that function as quiet, heads down focus areas within a more casual setting than an enclosed conference room. The zones serve as visual anchors within the space that instantly root and orient the user in the workplace. Selective wall and ceiling treatments, floor patterning, and lighting layouts create a clear visual distinction of spaces from the rest of the office.

Microsoft Office Campus in San Francisco 11

Microsoft Office Campus in San Francisco 8

Microsoft Office Campus in San Francisco 9

Microsoft Office Campus in San Francisco 10

Microsoft Office Campus in San Francisco 12

Microsoft Office Campus in San Francisco 13

Subscribe to Our Newsletter

To be updated with all the latest news, offers and special announcements.

U-Shape Family Home Built Around a Central Leisure Courtyard

Project: U-Shape Family Home - The Ash Architects: Dalecki Design Location: Western Australia Year 2018 Photographer: Dion Robeson The owner’s of ‘The Ash’ came to Dalecki Design looking to...

Crazy BBQ – original country complex with industrial-vintage style

Development and implementation of the original country complex Crazy BBQ project is the first major collaboration work of Ukrainian designers – a married couple...

Watermill Retreat in East Hampton, New York / CCS Architecture

The exterior of the Watermill retreat has a rustic simplicity of a “modern farmhouse”, mimicking the barns common to agricultural Long Island with simple geometric forms grounded in the landscape, natural wood siding, and metal roofs. The siting and shape of the house accomplishes privacy, views, and distinct outdoor spaces.

Breakneck Gorge Oikos Designed as an Indulgent Retreat from the City

The Breakneck Gorge Oikos project successfully met all the clients' expectations and more - they look out to a sculptured mix of corten form and long masonry blade, which reads neatly as a connection to the landscape rather than an inhabited space.

Feiticeira House, Brazil / HUS Arquitetos

The Feiticeira house is located in a privileged terrain by the sea, featured by a big slope, main character in this project planning. The several volumes of this builded complex, develop into different floor levels, allowing a more pleasant path down to the sea, where a pier and a wood deck give access to boats.

Melana Villa, Contemporary Architecture with Traditional Materials

This project was completed by Studio 2Pi Architecture in collaboration with fellow architect Valia Foufa. Melana Villa is located in Tyros, Greece. The architect’s description: It all...