This Minimalist Red House Complements the Landscape as a ‘Overwhelmingly Visible’ Structure

- Advertisement -

This Minimalist Red House Complements the Landscape as a 'Overwhelmingly Visible' Structure

Project: Minimalist Red House
Architects: Rebelo de Andrade Architecture & Design
Location: Alcácer do Sal, Portugal
Area: 400 m2
Team: LuÍs Rebelo de Andrade, Joana Varajão, Filipe Ferreira
Structural Project: Tisem
Passive House Project: Universidade de Aveiro – decivil
Photovoltaic Project: Wayse
On-Site Coordination: João Júlio Loureiro
Photography: João Guimarães – JG Photography
Text: Valério Romão

Herdade da Considerada is a tract of arid land with 500 hectares, about seven kilometres from Alcácer do Sal, dotted with cork oaks and umbrella pines. The resulting landscape is uniform in every direction and, as the architect Luís Rebelo de Andrade found on a preliminary visit, it is easier to lose your car at Herdade da Considerada than in a supermarket car-park.

This Minimalist Red House Complements the Landscape as a 'Overwhelmingly Visible' Structure 1

This experience led to a key idea that informed the entire project: in the absence of geodesic markers – which nature did not offer Herdade da Considerada – it is architecture that takes the place of the reference points that from time immemorial has guided man, complementing the landscape with a building that is overwhelmingly visible. This minimalist red house,  as well as the adjacent farm building, were designed to minimise building times and costs and to privilege energy sustainability. The solar panels and thermal collectors produce more energy than the house consumes, for this house is averse to energy wastage.

This Minimalist Red House Complements the Landscape as a 'Overwhelmingly Visible' Structure 2

With its gable roof, doors and windows, the exterior design of the house seems as childlike as the drawings children produce even before primary school. This apparent simplicity is actually based on the collective and romantic imagery we all share: the house on the prairie, the life of the pioneers and settlers of the American Far West, so often depicted in westerns and which live on in our constitutive memory, in spite of the time and of the intentional awareness we might have about them.

This Minimalist Red House Complements the Landscape as a 'Overwhelmingly Visible' Structure 3

This Minimalist Red House Complements the Landscape as a 'Overwhelmingly Visible' Structure 4

This Minimalist Red House Complements the Landscape as a 'Overwhelmingly Visible' Structure 5

This Minimalist Red House Complements the Landscape as a 'Overwhelmingly Visible' Structure 6

This Minimalist Red House Complements the Landscape as a 'Overwhelmingly Visible' Structure 7

This Minimalist Red House Complements the Landscape as a 'Overwhelmingly Visible' Structure 8

This Minimalist Red House Complements the Landscape as a 'Overwhelmingly Visible' Structure 9

This Minimalist Red House Complements the Landscape as a 'Overwhelmingly Visible' Structure 10

This Minimalist Red House Complements the Landscape as a 'Overwhelmingly Visible' Structure 11

This Minimalist Red House Complements the Landscape as a 'Overwhelmingly Visible' Structure 12

This Minimalist Red House Complements the Landscape as a 'Overwhelmingly Visible' Structure 13

- Advertisement -

Montalba Architects Completes Construction on Airy Venice Beach Home

Montalba Architects, the Santa Monica-based architecture firm behind notable projects including Headspace’s headquarters, The Row Melrose and multiple Equinox locations, recently completed a Southern California single-family residence designed to meld together indoor and outdoor programs by tethered courtyards and gardens.

Somerton Long House, Somerset / Neil Choudhury Architects

The Somerton Long House is a two-storey, new-build dwelling in Somerton, Somerset, designed by Neil Choudhury Architects. The 350 square-metre project is built into a steeply sloping site and overlooks a pond, mill stream and garden designed by James Alexander Sinclair.

Modern Benches Home in Salt Lake City by Imbue Design

In the Olympus Cove neighborhood of Salt Lake City one runs into a dilemma... one that an architect loves to have: to the east towers the majestic Mount Olympus adorned with shrub oak and mountain mahogany ...

Adobe Headquarters Renovation in San Jose / Gensler

Their headquarters in downtown San Jose, however, reflected the aesthetic of the 90s, when it was built. In renovating it, our design team took cues from the history of the area and the company, and from the passion and excitement Adobe employees feel about their company and their products.

Soho Duplex Renovation in New York / Decor Aid

Décor Aid designers have renovated this Soho Duplex, turning it into a bright and spacious home for a young couple. Project description: Combining style and...

Lake View Residence by Thomas Shafer Architects

The Lake View Residence takes full advantage of its location on a bluff overlooking Lake Michigan with large expanses of glass maximizing lake views. Privacy is maintained on the street side with a winding drive and opaque/translucent materials.

Ghat House in Chile / Max Núñez Arquitectos

The Ghat house is located on a terrain that has a 25º inclination, facing the Pacific Ocean. Its design, structure, internal organization, and the lifestyle proposed within it were determined by the pre-existing conditions of the topography.

Glide House: Sun-Filled Creative Home by Ben Callery Architects

We wanted the extension to their Melbourne home to embody those dynamic feelings. Meanwhile it would respond to our client’s brief for a house that uses environmentally sensitive materials and a creative form to harness the sun and be naturally comfortable and beautiful.

Sugar Gum House / Architects Ink

Sugar Gum House has a sculptural simplicity; a clean, rectangular composition of brick and glass. Designed for a semi-retired couple, the compact footprint measures 21 by 10 metres over two levels.

Thai Beach House in Coco-NutNume Resort

Thai Beach House was completed in 2015 by NPDA studio. The house was mainly designed as a home after retirement for the owner and, at...

K Valley House: A Retreat for Film Makers by Herbst Architects

K Valley House is a vacation home completed in 2016 by Auckland-based Herbst Architects. Description by architect: The clients are a couple, a director and...