Casa Meco / Atelier RUA

Casa Meco / Atelier RUA

Project: Casa Meco
Architects: Atelier RUA
Design Team: Francisco Freitas, Luís Valente, Paulo Borralho, Rui Didier Ana Tomé, Cristiano Rodrigues, Dora Jerbic.
Construction: Vassalo & Sousa, Lda.
Structural Engineering: Eng. Pedro Viegas
Landscaping: Oficina dos Jardins
Location: Casa Do Infantado, Portugal
Area: 300 m2
Year: 2018
Photography: Francisco Nogueira

The triangular shaped plot has a total area of 13.850 m2 and is oriented South/North. The path to the plot runs alongside a white wall, showing the way to the entrance. Entering the plot, the building reveals itself. A perfect square with four similar facades. Facing south, a clearance in the garden holds the 15x5m swimming pool.

swimming pool / Atelier RUA

The building is one storey high. Shaded exterior terraces cut-out its quadrangular footprint. It is a volume composed of a large roof supported in its four corners by the volumes that correspond to the private spaces of the program. The common areas of the house are therefore open to the landscape.

living room / Atelier RUA

The Casa Meco has a centralized plan, being the living room the space from where all other spaces derive. The entrance on the north façade articulates directly with this space, which subsequently opens to the exterior through large windows facing East, South and West.

Casa Meco / Atelier RUA

The bedroom clusters are located at the four corners of the 21m square footprint of the house. In open space, each of these clusters holds the entrance/dressing area, a toilet and the bedroom itself. Between them, towards East, South and West, three terraces emerge as a transition between the garden and the large central living space. Towards North, the technical areas of the house: a wash closet, a cloakroom, a pantry and utility room. The kitchen is part of the living area and has a cooking area and a large preparation island.

interior design / Atelier RUA

The diagonal progression through the house allows the discovery of different levels of intimacy. From the outside, one can wonder through the semi-private terrace into the bedroom. From here, space contracts in the bedroom vestibule that mediates the transition to the large living room space, that opens to the landscape. From here, the sequence inverts until one reaches the opposite corner of the house.

Casa Meco / Atelier RUA

Casa Meco / Atelier RUA

bedroom / Atelier RUA

shower / Atelier RUA

suite / Atelier RUA

Casa Meco / Atelier RUA

Casa Meco / Atelier RUA

Casa Meco / Atelier RUA

Casa Meco / Atelier RUA

Casa Meco / Atelier RUA

blank

Newsletter HomeWorldDesign

To be updated with all the latest projects

Most Recent

Most Popular

Carpenter House in Kansas City by Kem Studio

Carpenter House in Kansas City by Kem Studio

Owners Tad and Jessica Carpenter are very creative. Tad is a prolific, self employed illustrator and writer and Jessica is a graphic designer with a refined eye. After living in a condo in Kansas City’s River Market district they set out to find a piece of land to build their dream home.

State Street Apartment / General Assembly

In Brooklyn Heights, architect Sarah Zames of firm General Assembly turned a dated 800-square-foot apartment into a comfortable home for a young couple. From the architect:...

Contemporary Country House by Bateaumagne / Deauville, France

Bateaumagne is a new Parisian studio focused on interior design. Built from the alchemy and creativity of Audrey Magne & Julien Bateau, they work on a...
Oxford Street Apartment Featuring an Industrial Aesthetic 7

Oxford Street Apartment Featuring an Industrial Aesthetic

The clients’ requested a dark kitchen which would also throw hints to the industrial aesthetic of the iconic Collingwood Foy & Gibson building in which it is located. The original design did not utilise the vast space, resulting in areas that the clients could not properly use.
Casa Picasso: An Oasis in the City by Workshop Architects

Casa Picasso: An Oasis in the City by Workshop Architects

Casa Picasso is a project that turns every square inch of available space into a functional one. Indoor-outdoor interactions serve as the foundation of the project’s design

More Articles Like This