Minimalist Rental Apartment and Workshop Studio

- Advertisement -

Minimalist Rental Apartment and Workshop Studio

Project Name: Minimalist Rental Apartment
Architects: Rick + Cindy Black Architects
Location: Austin, Texas
Photo Credits: Leonid Furmansky
Text by Rick + Cindy Black Architects

Our home away from home, this backyard studio apartment shares a site with a sunny yellow 1940’s bungalow. This ADU was designed as a workshop for the owner and a minimalist rental apartment. It’s morphed into a hub of creativity for woodworking, robotics, architecture, drawing, music making and gaming.

Minimalist Rental Apartment and Workshop Studio

Every square inch was considered to maximize space, including the tiny eat-in kitchen, murphy bed, and loft with just enough head room to make a bonus play space. The small scale is counterbalanced by grandiosity: soaring 14-foot ceilings in the living and shower, and a double hung window so large it’s surprising to see the size of a boy peering out.

Workshop Studio, Rick +Cindy Black Architects

The interiors were inspired by a Parisian atelier that Cindy visited during the Paris Drawing Tour. To this end they brought in elements of texture and craftsmanship: antique furnishings, millwork amped up with Hull Historical profiles, honed marble countertops and tile, and reclaimed white oak flooring. The antique pompadour marble fireplace – a find from a local antiques dealer – gets a custom steel insert and bio-ethanol burning fire element.

plan

Minimalist Rental Apartment and Workshop Studio

Minimalist Rental Apartment and Workshop Studio

Minimalist Rental Apartment and Workshop Studio

home office, Rick +Cindy Black Architects

bedroom, Rick +Cindy Black Architects

Minimalist Rental Apartment and Workshop Studio

Minimalist Rental Apartment and Workshop Studio

Minimalist Rental Apartment and Workshop Studio

Minimalist Rental Apartment and Workshop Studio

- Advertisement -

Large Family Home that Provide a Private Sanctuary with Breathtaking Views

A large family home over three levels, stepping down a cliff top site overlooking Freshwater Beach to the north. The home was designed to take advantage of the stunning location while providing a private sanctuary for the owners and their young family.

Multfunctional Space Brandburg / Design Studio and Apartment in 37sqm

Brandburg Home & Studio is a multfunctional space project completed in August 2016 by Polish studio mode: lina ™. I knew that this would...

Light Infused Fully Renovated Apartment in Turin by BLAARCHITETTURA

The 130sqm apartment is initially “emptied” throu­gh the demolition of all the elements without structural function and a new texture takes place: a lightweight structural wooden balloon frame.

New Rear Addition to a 1950 Mid-Century Modern House

This renovation and rear addition to the architect’s own 1950 mid-century modern house, designed by Charles Goodman, included 2 phases. The existing Goodman structure was renovated 5 years ago, with new kitchen, bathroom, finishes, windows, mechanical, and electrical.

Valle Vista House / Giulietti Schouten Architects

A modern design with an open plan was desired, and an existing 2-story Valle Vista House house in NW Portland was vetted for a potential renovation. The existing main level was reorganized and opened up, and a third level addition for a master suite was added atop.

Modern Brick House in Vancouver That Encourages Play

The Brick house was a collaboration with a family with four young children. Through discussions with the couple, it became clear that they wanted a clean modern brick house while at the same time it was important that the house encouraged play.

Conversion of an Old Farmhouse into a Summer Home

Summer Home Sereine is a conservation and renewal project developed by French studio Septembre Architecture. Founded in 2010 in Paris, Septembre is a collective of...

Modern Living Space by Sue Murphy Interior Design

This project is a modern living space designed by Sue Murphy Interior Design based in Harpenden, Hertfordshire. A bold, contemporary kitchen-dinning space with a...

Almington Street House / Amos Goldreich Architecture

Almington Street House is a Victorian terraced house in Finsbury Park and comprises a side extension, as well as ground floor internal reconfiguration and refurbishment.

The Rock House Offers Access to a Wild and Untouched Nature

Built on the slope of Mount Shefford, the residence bridges an aerial view on one side and an ascending, rugged topography, populated by rocks and maples, on the other. The initial idea for this project was to merge with the mountain, to nestle into the terrain until it becomes one with the residence.

Light Vault House / Chamberlain Architects

The brief for this project began with “we want a concrete bunker.” Equally as excited by concrete, there was mutual trust and connection between our client and ourselves from the very early stages of the design process.