Architecture and Interior Design StudiosBen Adams ArchitectsMonotype Office, A Meticulously Crafted Studio for Font Specialists

Monotype Office, A Meticulously Crafted Studio for Font Specialists

Monotype Office, A Meticulously Crafted Studio for Font Specialists

Project: Monotype Office
Architecture: Ben Adams Architects
Project team: Ben Adams
Location: London, United Kingdom
Area: 3,552 sqf
Text and photos: Courtesy of Ben Adams Architects

Awards:
NLA Awards 2017 ‘Best Workplace’ shortlist
AJ Small Projects List 2017 shortlist
BD Awards 2019 ‘Office Architect of the Year’ shortlist

Global typeface giant, Monotype, required an agile London headquarters space to meet its current and future needs. This new studio provides a contemporary environment that reflects their position at the forefront of digital technology design.

Monotype Office, A Meticulously Crafted Studio for Font Specialists

To maximise the possibilities for collaborative working and team growth, the 330 square metre space has been designed to be as versatile and adaptable as possible. A dynamic spine wall of bespoke plywood joinery divides the main space into distinct zones for both collective activities and focused independent work, while a simple change in layout can introduce 32 new workstations and additional meeting space when needed.

Monotype Office, A Meticulously Crafted Studio for Font Specialists

Finely crafted birch ply portals extend from the spine to define a multi-functional central space for entertaining visitors, meeting with colleagues or holding out-of-hours events and exhibitions. This compact focal point is located centrally, accessible by everyone and suitable for further expansion.

Monotype Office, A Meticulously Crafted Studio for Font Specialists

A muted material palette of ply, existing brickwork and subtly textured laminates is punctuated by graphic black accents and provides a neutral backdrop for colourful artworks that are constantly updated and replaced in line with seasonal exhibitions. Generous provision of acoustically separate spaces provides for remote working allowing employees in London to routinely collaborate with colleagues all over the globe.

Monotype Office, A Meticulously Crafted Studio for Font Specialists The plywood tunnel that traverses the space has been embellished with 1,500 laser-etchings of Monotype’s ‘M’ monogram, each showcasing one of 750 typefaces taken from the company’s archive. The glass walls of meeting rooms and phone booths have been flecked with similar motifs, including lines of 474 full stops, each in a different font – an architectural love letter to the art of typography.

Social Exhibition Space

plywood tunnel

A Meticulously Crafted Studio for Font Specialists

Monotype Office, A Meticulously Crafted Studio for Font Specialists

Digital Foundry Phonebooth

MT Villa by AlHumaidhi Architects

The project is located in Shaab, Kuwait with a plot area of 500 m2. The MT Villa plan applies a clean, contemporary aesthetic designed around the needs of a young family with 2 children.

Bespoke Romance Showroom by Paolo Cesaretti Arch

Mastery, Design, Uniqueness, our practice has transformed the three key concepts assigned by Kale Group - worldwide leading brand of ceramic materials - into a minimal geometric shape. The symbol of infinity is the design inspiration for this temporary showroom.

Mahogany Interior Design Exhibited by Sam’s Creek Residence in Long Island, New York

Making the first step inside the house, one is immediately impressed by the luxurious mahogany interior design of the Sam's Creek Residence. With a limited material palate, travertine is used as flooring for the terraces and as cladding on portions of the open-ended boxes.

Five Yards House, Tasmania / Archier

Five Yards House is a new one-bedroom home designed by Archier, an architecture studio based in Melbourne and Hobart, Australia. Over the past seven years we have been catching up with a friend and discussing options, first to renovate and then to build a house to retire to.

Sanyea Sjór Seaside Resort, Shenzhen, China – An Upgraded Travel Experience

Sanyea Sjór was designed and completed by Shenzhen-based Fusion Design Office. This is a 1,800-square-meter seaside resort, with an excellent view of the sea and the most beautiful sunrise and soft beach.

Related Articles