Architecture and Interior Design StudiosBen Adams ArchitectsBritish Film Institute London by Ben Adams Architects

British Film Institute London by Ben Adams Architects

British Film Institute London by Ben Adams Architects

Project: British Film Institute
Architecture: Ben Adams Architects
Project team: Ben Adams, Nicholas Jewell
Client: British Film Institute
Location: Fitzrovia, London
Area: 330 sqf
Budget: £900,000
Text and photos: Courtesy of Ben Adams Architects

A new headquarters for the British Film Institute opens up its activities to a wider public.

The relocation of the BFI library to London’s Southbank gave the BFI the opportunity to rethink its existing HQ at Stephen Street and create a new vibrant and welcoming space for film lovers to enjoy.

interior design, Ben Adams Architects

Our brief was to transform this 1960s building to reflect the BFI’s desire for more transparency, visibility and public engagement; improving facilities for its own members, connectivity with the street and access for the wider public. A new foyer space is envisaged as a hotel lobby: a glamorous and flexible ‘film set’ acting as backdrop for the activities of the industry itself, where staff, visitors, funders and film-makers can meet and talk informally away from the pressures of the editing suite.

British Film Institute London by Ben Adams Architects

The building is stripped back to expose the existing concrete structure and high ceilings, as a simple backdrop to the new interventions. Internal partitions have been removed to create a raw and bold interior with high levels of daylighting. Working with Softroom Architects, the internal layout of the ground floor and café space have been designed using glass partitions to give a more intimate, club-like feel.

British Film Institute London by Ben Adams Architects

Facilities include two basement screening rooms, meeting spaces, conference rooms and a lounge that can be adapted for a wide range of public events. A landscaped terrace space to the rear of the building creates a new social space in a previously neglected part of the site.

British Film Institute London by Ben Adams Architects The design interventions aim to foster creativity and improve the understanding and profile of British film-making, with a new informal space which encourages new ways of working with the organisation.

office, Ben Adams Architects

meeting room, Ben Adams Architects

British Film Institute London by Ben Adams Architects

British Film Institute London by Ben Adams Architects

Backyard Pavilion for a Beach House / Chile

This backyard pavilion was completed by Chilean-studio PAR Arquitectos in 2015. Description by PAR Arquitectos: The requirement called for an isolated and open construction, next...

A Stunning Contemporary Renovation of a Victorian Semi-Detached Property in Twickenham, London

Interesting and high spec materials and finishes have been used throughout the entire renovation of this home. The house has been completely re-modelled to create a unique lateral living space on the ground floor with open plan reception through to conservatory kitchen

SIPS House – A Simple And Restrained Design Offering Connection and Outlook

The SIPS House project is demonstration of restraint, the design has been carefully and deliberately paired back to the core aspirations of connections, outlooks and prospect.

HOFT Apartment Complex, Riga, Latvia

The House of the Flying Trees (HOFT) combines a respect for history with contemporary functionality and an understanding of the human need to feel a connection nature.

Neumann Haus / ITN Architects

Neumann Haus is a renovation and extension to an old 1880’s Victorian brick house in an old suburb of Melbourne Australia. The new building at...

Related Articles