Montalba Architects Completes Construction on Airy Venice Beach Home

Montalba Architects Completes Construction on Airy Venice Beach Home

Project: Venice Beach Home
Architects: Montalba Architects
Structural Engineer: The Office of Gordon L. Polon
Landscape Designer: Bent Grass Landscape Design
Soils Engineer: Geotech Services
Waterproofing Consultant: Roofing & Waterproofing Forensics, Inc.
Lighting Designer: Oculus Light Studio
Energy Consultant: Newton Energy & Newton Architects
Civil Engineer: Wynn Engineering, Inc.
Contractor: Sarlan Builders, Inc.
Location: Venice, California, United States of America
Size: Sq. Ft 5,625 / Meters 523
Completion Date: July 2019
Photographer: Kevin Scott

Montalba Architects, the Santa Monica-based architecture firm behind notable projects including Headspace’s headquarters, The Row Melrose and multiple Equinox locations, recently completed a Southern California single-family residence designed to meld together indoor and outdoor programs by tethered courtyards and gardens. By highlighting elements of the natural landscape and emphasizing decluttered simplicity, the firm demonstrates its unique expertise in integrating a sensibility to the program, materials, and natural light while maintaining a larger vision towards something conceptual in both residential and commercial projects.

Montalba Architects Completes Construction on Airy Venice Beach Home

The airy Venice Beach home was designed with the intent of blurring the lines between indoor and outdoor spaces to achieve a warm, tranquil home. The design began with its exterior, to ensure the family could enjoy the perks of Southern California’s year-round mild climate. The general sense of warmth throughout the home is driven by the use of natural materials like wood. By contrast, the concrete block walls give the home an almost mid-century sensibility while clearly creating a dialogue with the wood and other earth tones. Woven into the home’s design are three ‘gardens,’ all varying in scale and function. The larger garden creates drama, while two smaller gardens allow for intimacy and moments of pause. A series of parallel datum walls constructed of concrete blocks anchor the gardens and organize the interior spaces around the exterior space.

Montalba Architects Completes Construction on Airy Venice Beach Home

“With this home, the clients were open to us guiding them toward the larger ideas and given Southern California’s temperate climate it was important to make spaces where they could enjoy the outdoors from anywhere within the home,” said Founding Principal David Montalba. “It’s been particularly rewarding to see the home become part of the family’s framework, and to see them enjoying its modern warmth and landscape.”

Montalba Architects

The main gathering spaces (living room, family room, kitchen, and pool house) feature sliding glass doors adjacent to cement block walls. When fully opened, interior and exterior spaces are completely contiguous, which supports a tranquil energy and warmth throughout the home. The materiality of the concrete block walls evokes a sense of heaviness and provide a visual, monolithic mass between floors while anchoring the horizontal planes of the home in the landscape. Wood siding wraps the perimeter and sits atop the cement walls, lifting and lightening the massing to create a welcoming balance between earthy and modern.

Montalba Architects

Montalba Architects

kitchen, Montalba Architects

dining room, Montalba Architects

Montalba Architects Completes Construction on Airy Venice Beach Home

staircase, Montalba Architects

Montalba Architects Completes Construction on Airy Venice Beach Home

bedroom, Montalba Architects

bathroom, Montalba Architects

home office, Montalba Architects

Montalba Architects

Montalba Architects Completes Construction on Airy Venice Beach Home

Montalba Architects

Montalba Architects Completes Construction on Airy Venice Beach Home

blank

Newsletter HomeWorldDesign

To be updated with all the latest projects

Most Recent

Most Popular

This German Family House is a Black Cuboid Supported by Glass Walls

René Rissland in collaboration with Peter Dürschinger have designed this German family house, located in Wilhermsdorf, Germany. Description by René Rissland: The municipality of Wilhermsdorf is located...
The Glass House / Selencky Parson

The Glass Residence / Selencky Parsons

The Glass House is a new build house which references the form and materiality of the surrounding agricultural buildings. The house is designed to embed itself in a historic brick garden wall - a remnant of a former grand country estate.

This Italian Stone House Celebrates Vernacular Architecture in a Modern Way

The new system of this Italian stone house stands on ancient remains dating back to Medieval Communes. Linked to each other on the hypogeum level, the structures rest on a red concrete platform (38 X 20 mt) dominating the surrounding landscape.

Alpine chalet – a combination of modern and traditional alpine elements

Located in Dienten am Hochkönig, Austria, this project was completed by Architektur Gerald Kessler. This alpine chalet has been lovingly restored under the consideration...
BarBurger Restaurant in Pern 5

BarBurger Restaurant in Pern / ALLARTSDESIGN

The new burger BarBurger opened in Russia (Ural, Perm) on the site of the former beer garden. Above reconstruction of the interior worked Saranin Artemy from the studio ALLARTSDESIGN.

More Articles Like This