Residential ArchitectureRenovation ProjectsQuinta do Fortunato House / Jose Luis Veloso

Quinta do Fortunato House / Jose Luis Veloso

Quinta do Fortunato House
Project: Quinta do Fortunato House
Architects: José Luís Veloso
Location: Meixedo, Portugal
Area: 387.0 m2
Photography: Paulo Carvalho

Located in Belelo, Meixedo, Viana do Castelo, Quinta do Fortunato House, a structure of Turismo no Espaço Rural (Tourism on a Rural Space) resulted in the design of two lodging units, with the exploitation of the preexisting buildings, long ago used as cut of cattle and rain fed.

The testimony of the existing building is underlined, in both houses, with the almost complete maintenance of the structures, adding new volumes of that guarantee, from the start, the relationship between the old and the new in different forms adequate and merged, giving space to the preservation of the vernacular architecture of this region of the country – the Alto Minho – and thus becoming a structure closer to contemporary architecture.

Quinta do Fortunato House

The site of the building, although not located at high altitude, allows to appreciate magnificent views. This was taken into account in the space distribution inside, guaranteeing from the outset the relationship with the environment as a guideline, always safeguarding privacy. All the glazing harmonizes with the outside, giving priority to comfort and the visibility needed for the interior, always recognizing the original design of the buildings.

Quinta do Fortunato House

Constructively it is worth mentioning the reconstruction of part of the stone masonry, as it was in an advanced state of degradation, in order to guarantee the comfort of the dwellings and to maintain the existing draft. The gables added to both buildings are oriented towards the North to guarantee both the support of the new elements and the proper protection.

Quinta do Fortunato House

The limited budget turned out to be our ally, taking into account the adoption of low cost solutions. The main materials used are the local granite stone masonry, the pine, the concrete in sight and the glass. The iron is also used in the execution of the guardrails and the vertical accesses.

living area, Quinta do Fortunato House

stone wall, living area, Quinta do Fortunato House

Inside the building a continuity to the outside is assured, with a simple and elegant functional structure and the same type of materials. The importance given to the comfort and proximity to the “home”, allows to profit from the space in a continuous and interconnected way between inside and outside. Vernacular and contemporary architecture meet in a symbiosis of preservation and innovation.

living room

living room

kitchen

upper level

decor

bedroom

bedroom

bathroom

bathroom, bedroom

bathroom

balcony

bedroom

Quinta do Fortunato House, pool

Quinta do Fortunato House

Subscribe to our newsletter

Sliding wall partitions for a adaptable home: La Casa de Maria José y Enrique

La Casa de Maria José y Enrique is a apartment designed by Madrid-based PKMN Architectures. The apartment is designed with sliding wall partitions that allow to...

Borderless House, Tokyo by Selma Masic + Sei Haganuma

This small house for a family of four occupies a three-meter-wide plot in a densely-populated city in Tokyo. Selma Masic—in collaboration with Sei Haganuma (Haryu Wood Studio)—designed the Borderless House for her family home.

Lakeside Cabin: Lightweight, Simple and Economical

Project: Lakeside Cabin Architects: De Rosee Sa Architects Location: Nouvelles, 7022 Mons, Belgium Area: 35.0 sqm Project Year: 2015 Photographs: Will Scott De Rosee Sa recently completed a magical lakeside...

New Office by Aisel Architects for a Young Agrarian Company

The FG OFF project, an office for a young agrarian company, started with the customer's complete trust in the solutions of the Aisel Architects team.

Weatherboard House – Creative Extension and Renovation for a Long-Term Family Home

Tower House is a renovation and creativ extension to a weatherboard house in Alphington, Victoria, Australia. We restored the original, where we have two kids’ rooms, a bathroom and living spaces.

Recommended Stories