Kings Hall House, London / Daykin Marshall Studio

Kings Hall House, London / Daykin Marshall Studio
© Nick Guttridge

Project: Kings Hall House
Architects: Daykin Marshall Studio
Location: London, United Kingdom
Photo Credits: Nick Guttridge

Our clients understood the challenges behind creating a voluminous, bright and sympathetic extension on the north-facing rear facade of this period property. We matched their ambitions by turning constraints into driving design factors. Specific site conditions, such as the taller block of flats to the east, were used to negotiate a larger than usual footprint with the local authority. The tricky split levels within the original house defined the grand ceiling height, and create spatial interest in the stair route from the rear reception room. The tall ceiling steps down in the north-west corner to acknowledge the boundary to the neighbour’s garden and the resulting drop was used positively – bringing extra light in through high clerestory windows, and creating a more enclosed, cosy space within the large volume.

Kings Hall House, London / Daykin Marshall Studio
© Nick Guttridge

Externally, the brickwork is contextual with the Kings Hall House and wider London street, but remains contemporary – centred around the central chimney which balances the two roof levels. The brick chimney is exposed internally, and the fireplace becomes the focal point, again balancing between the taller, functional kitchen space and the cosseting timber-lined dining area. Thus the open plan layout is broken down into individual, human-scale spaces of different characters, enhanced by contrasts of hard/soft and dark/light materials. These have been chosen for their inherent qualities and long-lasting robustness; stock brick, terrazzo with brass inlay, walnut, leather, and painted steelwork will stand the test of time and get better with age.

kitchen, London / Daykin Marshall Studio
© Nick Guttridge

kitchen, London / Daykin Marshall Studio
© Nick Guttridge

Kings Hall House, London / Daykin Marshall Studio
© Nick Guttridge

dining room, London / Daykin Marshall Studio
© Nick Guttridge

fireplace, dining room, London / Daykin Marshall Studio
© Nick Guttridge

Kings Hall House, London / Daykin Marshall Studio
© Nick Guttridge

Subscribe to Our Newsletter

To be updated with all the latest news, offers and special announcements.

Three Cusps Chalet by Tiago do Vale Architects / Portugal

Recent winner in the American Architecture Prize, the Three Cusps Chalet is a very peculiar building, documenting this region’s history and diaspora, and combining...

Tribeca Condo Comes Alive With Fresh Palette of Colors and Textures

Prior to the renovation, exposed brick, a mix of colors including off-white, beige, brown, and muted green, and dark hardwood floors made for a more traditional look, but it felt a bit too dark, even during peak daylight hours. The Tribeca condo project started in June 2016, and had to be completed by December 2016 in time for the baby’s arrival.

Medieval House Gets a Contemporary Renovation in Catalonia

The minimalistic style of the redevelopment invokes the austerity of past times. There is a dialogue between the new work and the old medieval house that seeks to marry past and present. The entry of natural light gives form to the volumes, and the fluidity of the spaces is accentuated.

Barcode House / David Jameson Architect

Barcode House by David Jameson Architect explores juxtapositions between the heavy and light and the old and the new. The work is formed by positioning...