Residential ArchitectureRenovation ProjectsQueens Park Residence by Studio Johnston

Queens Park Residence by Studio Johnston

Queens Park Residence by Studio Johnston

Project: Queens Park Residence
Architecture & Interiors: Studio Johnston
Builder Ellis: Constructions
Structural: SDA Structures
Landscape: 360 Degrees
Location: Sydney, Australia
Photo Credits: Brett Boardman

A Federation bungalow in Sydney’s east becomes a garden sanctuary, with a series of new indoor/ outdoor spaces tailored to its sunny northeast aspect.

Queens Park Residence by Studio Johnston

The clients wanted space for a growing family, outdoor rooms, and separate guest quarters, without losing the essence of the existing Circa 1900 home. A new two-storey volume was grafted onto the rear of the Queens Park Residence, with a master suite above and living spaces below.

Queens Park Residence by Studio Johnston

A whole-of-site approach to the extension delivered light-filled rooms embracing the outdoors.

Queens Park Residence by Studio Johnston

Maximising daylight and airflow through the house dramatically reduced reliance on air-conditioning and heating.

Queens Park Residence by Studio Johnston

Old and new sections of the house hinge around a new internal courtyard that brings light and air deep into the plan. Living spaces open seamlessly to the garden, and outdoor rooms: a barbecue terrace, a play lawn, a discrete kitchen garden.

Queens Park Residence by Studio Johnston

A new central courtyard brings light and air deep into the plan.

Queens Park Residence by Studio Johnston

Traditional materials of brick, timber and steel are used in a strong composition, underscored by cantilevered concrete eaves which also counter the elements. A garage and guest retreat added to the rear lane fortifies the boundary and offers independent access for guests or grandparents.

Queens Park Residence by Studio Johnston

Queens Park Residence by Studio Johnston

Queens Park Residence by Studio Johnston

Queens Park Residence by Studio Johnston

Viewfinder House by Faulkner Architects

Viewfinder House is built as two elevated rectangular boxes with deeply recessed apertures focused on a singular view. Sheathed in a red cedar rain screen and closed on three sides, the boxes open to the Pacific Crest to the southwest.

Bush House is Inspired by the Feelings of Camping

Project Name: Bush House Architect: Archterra Architects Photographs: Douglas Mark Black Location: Margaret River, Western Australia, Australia Archterra is a small architectural practice located in Margaret River, Western...

Rittenhouse House, Philadelphia / Terra Studio

This residence explores the relationship between new and existing architecture in Philadelphia's historic Rittenhouse neighborhood. The central, vertical window delineates the front of the Rittenhouse house into two halves, referencing the double nature of the site’s past.

70 Square Meter Apartment with a Versatile and Adaptive Combination of Volumes

The combination of volumes, light and materials has made the space more complex, versatile and adaptive. And this is exactly what makes the apartment not just a set of rooms or a place to sleep, but a place where we live.

Verrierdale Tent House / Sparks Architects

Architects: Sparks Architects Project: Verrierdale Tent House Architects in Charge: Dan Sparks, Michael Cornish, Rabea Stader, Patrick Ozmin Area 344.0 m2 Location: Eumundi, Queensland, Australia Project Year 2016 Photography: Christopher...

Related Articles