Residential ArchitectureHousesHahei Beach House / Evelyn McNamara Architecture

Hahei Beach House / Evelyn McNamara Architecture

Hahei Beach House

Architecture: Evelyn McNamara Architecture
Project: Hahei Beach House
Collaborators: Chris Tate Architecture
Location: Hahei Beach, Waikato, New Zealand
Photography: Jono Parker

Hahei Beach House is a private residence designed by Evelyn McNamara Architecture in collaboration with Chris Tate Architecture. This design is a modernist response to a difficult site. The site is incredibly steep and enjoys spectacular views from the top over Hahei Beach and view-shafts lower down the site between existing Pohutukawa trees.

Hahei Beach House 1

The large, protected Pohutukawa tree at the base of the site abutting a reserve became a strong reference point for this design in that the structure of each box is limited to a series of “branches” which support each floor. These “branches” each site on a trunk like column – in the same way the large Pohutukawa supports its entire canopy from one point. The glass frontage to each box is to frame the amazing views and every box is clad in cedar on all sides.

Hahei Beach House 2

Hahei Beach House 3

Hahei Beach House 4

Hahei Beach House 5

Hahei Beach House 6

Hahei Beach House 7

Hahei Beach House 9

Hahei Beach House 10

Hahei Beach House 11

Hahei Beach House 17

Hahei Beach House 18

Hahei Beach House 20

Hahei Beach House 22

Hahei Beach House 24

Thank you for reading this article!

This Wooden Mountain House Features Delightful Mix of Traditional and Modern

In this highly preserved Alpine valley, stringent architectural guidelines allow for very little freedom of architectural expression. Everything from building height/width ratio to roof slope, via building material and window sizes are strictly controlled

The Blue Building, Brooklyn by LOT Office for Architecture

The Blue Building is a private townhouse located in Bushwick, Brooklyn. The complete gut renovation of a centenary townhouse brings the opportunity to create a statement on a vibrant changing neighborhood.

Remodelled Duplex in Vallcarca, Barcelona / Marina Sezam Studio

Comprehensive redistribution and remodelling project of a duplex with 85 m2 of usable interior space, for a couple with two children. The couple desired maximum use of natural light and space to create a home with three bedrooms, a study, and an open-concept kitchen connected to the living room, with direct access to the exterior.

A Room for a Girl who Loves Art

As a parent, what room would you choose for a girl who loves art? Around the age of 10 years old, children start to...

Lakehouse Designed to Maximize Views of the Lake

Project Name: Lakehouse Architecture and Interior Design: Inter-Projects Architecture / Deborah Richards Location: Lakeville, Massachusetts, US Photographs: John Horner Photography The Lakehouse project was completed by Inter-Projects Architecture Studio (Deborah Richards...

Related Articles