Residential ArchitectureHousesTenement at Thaltej by Prashant Parmar Architect

Tenement at Thaltej by Prashant Parmar Architect

Tenement at Thaltej by Prashant Parmar Architect

Project Name: Tenement at Thaltej
Architecture Firm: Shayona Consultant
Design Team: Ar. Harikrushna Pattani, Ar. Hemang Mistry, Ar. Ashish Rathod, Ms. Pooja Solanki, Ar. Vasavi Mehta.
Principal & Founder Architect: Ar. Prashant Parmar
Completion Year: 2021
Carpet Area: 1800 sq.ft
Project location: Thaltej, Ahmedabad, Gujarat, India
Text by Shayona Consultant

About the project, the architect created a clean interior, contemporary furnishing details, natural materials with combination of ready and custom furniture.

Tenement at Thaltej by Prashant Parmar Architect

This residential project “Tenement at Thaltej” is a mixture of modernism where, we are serving spacious rooms with minimum furniture and clear details – to give a minimal design look.

living room, Prashant Parmar Architect

Entering through a cozy verandah to an open plan of living, dining and kitchen.

kitchen, Prashant Parmar Architect

The overall neutral-tone palette gives the house a homely feel, and the pop of choiceful colors is like a cherry on the cake – giving it the right balance of artsy and homey.

dining room, Prashant Parmar Architect

The front garden is basically an extension of the living room. With a beautiful sitting and a few potted plants with brick cladding wall, this space seems like the most intimate place to have the evening coffee on a rainy day.

Tenement at Thaltej by Prashant Parmar Architect

The Corian finish top for the platform and PU finish for the furniture keeps the kitchen bright and natural. The Dining top is gorgeous artificial white marble that makes the space even more spacious and light.

terrace, Prashant Parmar Architect

The bedroom on the ground floor belongs to parents, where a beige and brown color palette gives simplistic and everlasting interior.

The upper floor houses two bedrooms and a puja room.

bedroom, Prashant Parmar Architect

The daughter bedroom is imagined to be moodier, with its veneer wall covering, while continuing the idea of minimalism in the details of wardrobe.

Tenement at Thaltej by Prashant Parmar Architect

The daughter’s room is given an unusual balcony space, that utilizes the slab of the ground floor roof extension as flooring and is synonymous with a floating stading balcony.

Tenement at Thaltej by Prashant Parmar Architect

The son’s bedroom is dramatic with its backdrop pattern of mcm cladding and mirror patti, which further reflects in the tufted pattern of headboard. The minimalist study table is designed in the cozy corner.

Tenement at Thaltej by Prashant Parmar Architect

Pleasing interiors are all about right proportions and a good mix of colors and materials and also a balance between client requirements and an effective program.

Tenement at Thaltej by Prashant Parmar Architect

Glass Book House by Sibling Architecture

The home, for the client of the Glass Book House, is a place to retreat from the outside world. This hideaway, to the rear of a Federation-style house in Tempe, Sydney, explores the home as a sanctuary that revolves around a serious collection of books.

Custom Family Home in Athens that Blends with its Natural Environment

The Wedge house is a custom family home located in the eastern suburbs of Athens, in the mountainous and full of pine trees area of Pikermi, named Drafi. The site is quite distinctive and has many challenging features. The main complexity is the steep terrain with an almost 20-meter- height-difference from one side of the site to the other.

Johanna House by Mark Odom Studio

As an urban infill project in Austin, TX, Mark Odom Studio explored the formal arrangement of the duplex typology while being sensitive to the residents’ physical and visual privacy. Given the limited allowable square footage per unit, the studio's goal was to design each space as efficiently as possible and for multiple functions.

Balance XXL Light / Studio Mieke Meijer

Balance XXL is a large version of the Balance light commissioned by Popup Concepts in Beirut, Lebanon. Studio Mieke Meijer developed it after exhibiting the small Balance light during the Beirut Design Week as part of the NExAR exhibition.

Related Articles