Office DesignNetwork Rail Southern Region New Office

Network Rail Southern Region New Office

Network Rail Southern Region New Office

Project: Network Rail
Architects: Oktra
Location: London EC4, United Kingdom
Sector: Public Sector
Size: 90,000 sq ft
Duration: 16 weeks
Completion Year: 2021
Photographer: Oliver Pohlmann

Network Rail Southern Region has over 7,000 staff members across multiple offices and depots. They wanted to create a central hub for the consolidation of some of their teams, supporting collaboration and further integration between multi-disciplinary teams.

Network Rail Southern Region New Office

Network Rail Southern Region New Office

Oktra began working with the Southern Region on the design and fit out of their six-storey hub HQ in January of 2020. When the pandemic hit, Oktra refreshed their designs to be fully COVID-secure in order to facilitate a safe return to work for their client’s employees whilst sticking to the original design principles and ensuring they built in the flexibility needed to adapt the layout if and when physical distancing relaxes.

Network Rail Southern Region New Office

Network Rail Southern Region New Office

The new office is designed around two-metre social distancing, supported by a two-metre floor grid and directional flow cut into the carpet which can be changed post pandemic. All meeting rooms are completely open to eliminate enclosed spaces. All necessary doors are automated and Oktra incorporated anti-microbial materials, occupancy sensors, bespoke signage and many other design elements to ensure Network Rail’s staff can return to the office safely and feel confident in doing so. Oktra’s design team also provided a bespoke training video to help teach staff how to use their new workspace.

Network Rail Southern Region New Office

Network Rail Southern Region New Office

Network Rail Southern Region New Office

Network Rail Southern Region New Office

Network Rail Southern Region New Office

Goulburn Valley House by Rob Kennon Architects

Designed by Rob Kennon Architects, Goulburn Valley House won the 2016 AIA Victorian Architecture Residential Commendation Awards. Project description: Set on the outskirts of a...

Flinders Lane Apartment by Clare Cousins Architects

How warm and cosy can an apartment be arranged that is almost entirely made of wood and plywood? I think the answer is provided...

Wanda Café Optimista by Spanish designer Parolio

Wanda Café Optimista is the latest project brought to life by Spanish designer Parolio. After Madrid was also affected by the years-long recession, Parolio desired that, through its design, the café should give vibes of color, joy, vitality and positive attitude.

The Christmas House / Fraher Architects

The Christmas House is a refurbishment of a turn of the century house built by Ted Christmas. The use of colour focuses on the earthy tones of the period, reinstated throughout the house and to the facade.

Rosebank House: Spatial Extension and Renovation by MAKE Architecture

Rosebank House project was realized by Make Architecture and it involved the spatial extension and renovation of an Edwardian house in Kew, a suburb...

Related Articles