Residential ArchitectureRenovation ProjectsNeville St Residence by Chan Architecture

Neville St Residence by Chan Architecture

Neville St Residence by Chan Architecture

Project: Neville St Residence
Architects: Chan Architecture
Location: Middle Park, Victoria, Australia
Project size: 182 m2
Site size 154 m2
Completion date 2021
Building levels 2
Photo Credits: Dave Kulesza
Courtesy of Chan Architecture

Located on a small residential site in the bayside suburb of Middle Park, this project sought to renovate and restore a single fronted Victorian terrace house as well as provide additional accommodation to the rear. Due to the heritage status of the existing building this prompted us to design the new works to minimise it’s visibility from the front by setting the rear extension well back from the street.

Neville St Residence by Chan Architecture

Our approach was to retain the front hallway and two bedrooms which then leads into the new living, dining and kitchen area at the rear which can be opened up to the courtyard to the rear. By designing the main family space with high ceilings and spanning the full width of the site, the sense of space in this room is unexpected and striking. The white metal feature stairs takes you to the first floor which houses the master bedroom, ensuite and parent’s retreat.

Neville St Residence by Chan Architecture

Due to the small site size, every element of the design had to be well considered and customised to suit the clients’ needs to be both functional and beautiful at the same time. A durable, tactile palette of materials of metal and timber add warmth and texture to the external façade whilst internally the selection of materials and fixtures add character and individuality to each space.

dining area, Chan Architecture

living room, Chan Architecture

Neville St Residence by Chan Architecture

Neville St Residence by Chan Architecture

stairs, Chan Architecture

bedroom, Chan Architecture

bathroom, Chan Architecture

Neville St Residence by Chan Architecture

Minimalist Contemporary House Designed To Be a Peaceful Retreat

Villa GK was built by request of a private client, who was looking to renovate his old Algarvian villa. Result of this intervention is a minimalist contemporary house which responds to the owners view on quality of life, privacy and sustainable living.

Bourdages-Cloutier Apartment in Montreal by ADHOC Architects

The Bourdages-Cloutier apartment is a residential renovation project where the concept of design has developed around the duality between the stage and the backstage. Starting from this analogy took shape this apartment on the rue Masson, in Montreal.

Pavonia Avenue Loft, New York City / Jane Kim Design

Pavonia Avenue Loft was recently completed by Jane Kim Design, a collaborative design firm based in New York City. Located in an 1890 Wells Fargo...

Duplex Barrow Street by Deborah Berke Partners

Duplex Barrow Street was completed recently by New York - based Deborah Berke Partners. Description by Deborah Berke Partners: Hired by a technology entrepreneur with...

Tiny Holiday Home Designed from the Inside-Out

In the middle of nature at the Vinkeveense plassen, i29 interior architects and Chris Collaris designed a tiny holiday home. With a footprint of only 55 m2 this house still has a luxurious feel of space, and all around panoramas to the surrounding nature.

Related Articles