Riverdale Red House by ASQUITH Architecture

Riverdale Red House by ASQUITH Architecture

Project: Riverdale Red House
Architects: ASQUITH Architecture
Structural Engineer: Blackwell
Location: Riverdale, Toronto, Ontario, Canada
Area: 3,500 sq.ft.
Photo Credits: Nanne Springer
Text by ASQUITH Architecture

The residents of the Riverdale Red House in the Withrow Park area of Toronto were looking to replace their existing rear addition that was in a poor state of repair. The challenge was to design a beautiful, yet durable replacement. The solution was a modern structure housed in a high-performance building envelope with a fine balance of industrial and natural building materials.

Riverdale Red House by ASQUITH Architecture

The renewed space was designed for a family of five to house generous and flexible spaces that could accommodate change depending on the seasons, as the children grow or as family members age.

Riverdale Red House by ASQUITH Architecture

A strongly defined red metal cube overhangs the ground floor, protecting more delicate and tactile elements where the house opens to a sheltered garden. The tile red corrugated metal cladding is paired with mahogany wood doors and windows marrying these warm colour tones. The large sliding doors allow the living area to spill outside into an outdoor dining area. In turn, the garden provides a green backdrop to the interior space. Avid cyclists, the rear entry and mudroom allow good proximity to the bicycle shed in the garden.

Riverdale Red House by ASQUITH Architecture

Full height lockers are screened by a mahogany-stained wood slat screen separating the entry space from the main room. The lockers are optimally designed to house bike helmets and backpacks, with hooks and hanging space for coats and jackets and hidden drawers for mitts and hats. A bathroom complete with shower sits directly off the mudroom for easy access.

dining room, ASQUITH Architecture

On the second floor, a large, open room provides a shared bedroom for two children, with a small balcony on the north side shaded by a mature oak tree. This room, planned with flexibility, could become a master suite in the future. A green roof on the top of the addition provides a landscaped view from the third floor of the existing house.

Riverdale Red House by ASQUITH Architecture

Riverdale Red House by ASQUITH Architecture

bedroom, ASQUITH Architecture

balcony, ASQUITH Architecture

Riverdale Red House by ASQUITH Architecture

blank

Newsletter HomeWorldDesign

To be updated with all the latest projects

Most Recent

Most Popular

Party Apartment in Hanoi 3

Party Apartment in Hanoi / Nghiêm Phong and Đào Thành

Located in the capital’s luxurious Kaengnam compound, the Party apartment was designed by architect duo Nghiem Phong and Dao Thanh. Combined from 2 storeys,...
Sterndale Road Victorian Terrace / The Vawdrey House

Sterndale Road Victorian Terrace / The Vawdrey House

The design of the Sterndale Road Victorian Terrace almost has two faces - smart period rooms at the front with their expansive bay windows flooding the spaces with light, featuring traditional proportions and deep and enveloping colour schemes ...
Špejle Restaurant in Praha 4

Špejle Restaurant in Prague / Collaborative Collective

Merging the Czech “chlebíček” and the traditional Basque pintxos, a new and proud food-spot was created by Collaborative Collective (COLL COLL) on the emerging...
A High-End Loft Extension Maximising the Potential of a House in Essex

A High-End Loft Extension Maximising the Potential of a House in Essex

A high-end loft extension maximising the properties potential by adding a fourth bedroom, dressing room and bathroom to a family home in Essex. The aim was to create a sleek luxurious retreat for the homeowners while adding an extra 25sqm of habitable space.
Balcones Residence, Texas / Clayton & Little

Balcones Residence, Texas / Clayton & Little

Brickwork, mahogany paneling and a new guest casita are featured in this 1950s Texas dwelling that has been meticulously renovated by Austin- and San Antonio-based studio Clayton & Little.

More Articles Like This