Residential ArchitectureHousesEdwardian Period Home Gets Contemporary Addition

Edwardian Period Home Gets Contemporary Addition

Edwardian Period Home Gets Contemporary Addition

Project: Edwardian Period Home Renovation + Addition
Architects: Chan Architecture
Project Team: Anthony Chan, Meyvin Puspita
Location: Kew, Australia
Size: 337 m2
Project Year 2018
Photography: Tatjana Plitt

The Molesworth Street house is a renovation and extension to a freestanding Edwardian period home in Kew. The site is long and relatively narrow with an upwards slope towards the rear, with existing trees and neighbouring properties on all sides to consider. The brief was to create a striking, modern house with light filled open spaces and clean lines.

Edwardian Home Gets Contemporary Addition 1

Our response was to continue the width of the existing entrance hallway with a feature staircase/wine wall and internal light court, which in turn leads to the open planned living room, kitchen and dining area with north facing bi-folding doors that open up to the backyard. One feature of the living room was the counter weighted split fold window, which creates an uninterrupted view from the in-situ concrete seat.

living room

The backyard has been extensive excavated to be at the same level as the house, which then terraces up towards the garage to the rear.

Contemporary Extension, grand room

Upstairs there are three bedrooms, two bathrooms and a retreat oriented to the north. To prevent overlooking to the neighbouring properties, we designed a series of pivoting angled blades to prevent overlooking to the east and west, which can also be closed to prevent heat gain in summer as well as for additional security when the owners are away. This creates a unique adaptable façade which is always changing with the weather and seasons depending on which direction the light is.

Contemporary Addition, Stairs

The internal materials were all carefully chosen be subtle, textured, and balanced. Chan Architecture selected a combination of in-situ concrete, various timber veneers and a smokey grey engineered floorboard.

modern interior design bathroom

Contemporary House

Edwardian Period Home Gets Contemporary Addition 7

Edwardian House, Contemporary Addition

Edwardian Period Home Plan

Laguna Coffee Table, from Cheetah Plains Luxury Safari Project

Laguna is borne out of a collaboration with ARRCC for their project Cheetah Plains. Set in Sabi Sands, Cheetah Plains is a luxury safari destination for which OKHA created custom and bespoke furniture.

Split House: Two Volumes Linked by a Splayed Stair

Lead Architects: Simon Knott, George Huon Project: Split House Location: Port Phillip Bay, Victoria, Australia Area: 320.0 sqm Photography: Peter Bennetts Located in Mt Martha, VIC, Australia, Split House...

Rural Barn-Style House by MawsonKerr Architects

Shawm House is a barn-style house, multi-award winning self-build and a truly unique project. An exemplar in rural residential design, innovation and construction, Shawm is located in a beautiful but exposed Northumberland setting.

Container Hostel in Germany with an Industrial Twist

Surrounded by the local harbour and shipyard near the town centre of Warnemünde, Germany’s first up-cycling hostel was created. In their previous life, the 25-m2 overseas containers transported consumer goods across the ocean;

Sky-High Southbank Apartment / Nido Studio Interior Design

Designer: Nido Studio Interior Design Project: Sky-High Southbank Apartment Location: Melbourne, Australia Area: 500 sqm Project Year: 2017 Photography: Jonathon Griggs Designed by Nido Studio Interior Design, Sky-High Southbank...

Related Articles