Residential ArchitectureHousesMcCrae Bush House by Chan Architecture Pty Ltd

McCrae Bush House by Chan Architecture Pty Ltd

McCrae Bush House by Chan Architecture Pty Ltd

Project: McCrae Bush House
Architects: Chan Architecture Pty Ltd
Location: McCrae, Victoria, Australia
Project size: 246 m2
Site size: 843 m2
Completion date 2021
Building levels 2
Photo Credits: Tatjana Plitt
Courtesy of Chan Architecture Pty Ltd

Located on a long and sloping site along the Mornington Peninsula, the McCrae Bush house is a dwelling that was inspired by its unique surrounding context of native bushland and the close proximity of Port Phillip Bay. Located on the highest point of the site towards the rear so as to take advantage of the water and treetop views, the curved driveway approach to the building was carefully considered in the design of the building form which begins with the house appearing to nestle within the bush context then gradually becoming more dramatic and angular as one as one gets closer.

McCrae Bush House by Chan Architecture Pty Ltd

Ground Floor Plan

The elevated angular form of the building was driven by the client’s brief of wanting to be able experience the site from an elevated positing amongst the treetops as well as being able to have a double height living space with a mezzanine library/sitting area above. External windows were precisely located to frame specific views of the surrounding bushland the water views from the kitchen, dining and outdoor terrace.

McCrae Bush House by Chan Architecture Pty Ltd

Recycled red ironbark was chosen as the external wall cladding which has been designed to weather to a natural silver finish, so as to blend in with the colours of the native bushland. External materials, walls and windows were also carefully selected and located to ensure bushfire attack level compliance and durability considering the close proximity of saltwater.

McCrae Bush House by Chan Architecture Pty Ltd

First Floor Plan

The dwelling can be divided into three zones – the entrance and meditation room on the ground floor, the main living spaces upstairs on the first floor to the north and the bedrooms to the rear. The main living areas were located on the first floor to take advantage of the elevated water views and outlook into the surrounding bushland, whereas the bedrooms were located to the rear for greater privacy. The meditation room downstairs was to be a quiet, contemplative space away from the rest of the house with its’ own self-contained accommodation for visiting Zen masters to stay overnight.

kitchen, Chan Architecture Pty Ltd

Sustainability was also an important principle of this project as well, from the extensive use of recycled materials and natural finishes with low chemical content, to optimal orientation to capture the sun, high performance glazing and utilization of natural ventilation throughout to minimise the amount of heating and cooling needed throughout the year.

section

dining area, Chan Architecture Pty Ltd

McCrae Bush House by Chan Architecture Pty Ltd

McCrae Bush House by Chan Architecture Pty Ltd

McCrae Bush House by Chan Architecture Pty Ltd

McCrae Bush House by Chan Architecture Pty Ltd

site plan

Contemporary Industrial House Features an Expressive Interior of Raw Steel

This new industrial house and studio for an uber-hobbyist sits quietly within a well established single-family neighborhood. At the center of the house is a large two-story central workspace, bathed in natural light by ample windows and skylights.

Tamarama House – Sophisticated Beach Residence by Deco Interiors

Tamarama House is a beach residence completed by Sydney-based Deco Interiors and Porebski Architects. Description by Deco Interiors: Working against a breathtaking, ocean for as-far-as-the-eye-can-see backdrop...

Stately House with Traditional Architectural Forms and Modern Interiors

Searl Lamaster Howe Architects have completed Asbury Residence, a stately house located in Evanston, Illinois. Description by Searl Lamaster Howe Architects: This just finished house for...

Salad Bar in Amsterdam – SLA Amstelveenseweg by Standard Studio

After the successful launch of the SLA salad bar in 2012, 10 locations opened up in the Netherlands since then. From the 11th location onwards Standard Studio is asked to create a new design for the interior of the future SLA salad bars.

Milwood Residence, Venice Beach, California

Located in heart of the Venice neighborhood, the Milwood Residence is a 3,700 square foot single family home created with the intention of connecting its occupants to each other and their surroundings.

Related Articles