New Rear Addition to a 1950 Mid-Century Modern House

new rear addition, Kensington, Maryland

Project: Dual Modern – New Rear Addition
Architects: KUBE Architecture
Contractor: THINK MAKE BUILD
Millwork: Mersoa Woodwork
Steel: Metal Specialties
Location: Kensington, Maryland, United States
Year 2019
Photo credits : Julia Heine and Hoachlander Davis Photography
Text by KUBE Architecture

This renovation and rear addition to the architect’s own 1950 mid-century modern house, designed by Charles Goodman, included 2 phases. The existing Goodman structure was renovated 5 years ago, with new kitchen, bathroom, finishes, windows, mechanical, and electrical. The floor plan was preserved, kitchen opened up to living space, and bedrooms/bathrooms renovated. The new rear addition, recently completed and featured in this presentation, includes a new den, office, and kids’ hangout space, with 2 new full bathrooms and a laundry room. Flexibility was designed into the house, with flow between spaces and sliding walls that allow for future change of use. The separate entrance allows for the possibility of an accessory dwelling unit, or in-law suite.

New Rear Addition to a 1950 Mid-Century Modern House

The addition, set half a level up the natural slope of the site, is separated from the existing house with a courtyard between the two. The addition utilizes the same basic tenets of Goodman’s architecture: large expanses of glass, exposed structural elements, and an indoor-outdoor relationship. It follows the size and proportions of the existing pitched roof house, but is comprised of two shed-roofed volumes that flank a central walkway. This walkway, connecting the new to the old, serves as a gallery for art display on the lower level, and widens out to a seating area on the upper level. A “landscape wall” defines this space from the outside, as a contrast to the glass-paneled wall of the existing living room.

New Rear Addition to a 1950 Mid-Century Modern House

The pitch of the addition’s shed roofs allows for clerestory windows in all rooms, offering views of the many large trees on the site, all of which were preserved during construction. Each room in the addition also has a wall of full-height glass on the end, and both ends of the central walkway are glass, so the landscape serves as the main focal point. Sliding doors that pocket into the walls join the central walkway to the surrounding spaces. A green roof on the connecting walkway serves as a focal point from the new addition, while collecting water runoff from the existing house roof. A small basement accessible from an outdoor stair contains all mechanical equipment and the electrical panel. Ductwork runs underground to the new concrete floors, providing a highly efficient air supply system. Metal roofing wraps down the side walls of the new structure, draining water to linear gravel troughs along the perimeter – so no downspouts or gutters are needed.

New Rear Addition to a 1950 Mid-Century Modern House

New Rear Addition to a 1950 Mid-Century Modern House

New Rear Addition to a 1950 Mid-Century Modern House

New Rear Addition to a 1950 Mid-Century Modern House

New Rear Addition to a 1950 Mid-Century Modern House

New Rear Addition to a 1950 Mid-Century Modern House

New Rear Addition to a 1950 Mid-Century Modern House

1950 Mid-Century Modern House Renovation, KUBE Architecture

1950 Mid-Century Modern House Renovation, KUBE Architecture

1950 Mid-Century Modern House Renovation, KUBE Architecture

1950 Mid-Century Modern House Renovation, KUBE Architecture

1950 Mid-Century Modern House Renovation, KUBE Architecture

1950 Mid-Century Modern House Renovation, KUBE Architecture

1950 Mid-Century Modern House Renovation, KUBE Architecture

Subscribe to Our Newsletter

To be updated with all the latest news, offers and special announcements.

Glass Wall House by Klopf Architecture

Klopf Architecture, Arterra Landscape Architects and Henry Calvert of Calvert Ventures Designed and built a new warm, modern, Eichler-inspired, open, indoor-outdoor home on a deeper-than-usual San Mateo Highlands property where an original Eichler house had burned to the ground.

Casa Largo dos Martires designed by Studio Arte

Casa Largo dos Martires lies adjacent to a small public garden in the centre of Silves – a picturesque town in the Algarve hinterland,...

De La Canardiere Residence / Atelier BOOM-TOWN

The De La Canardière residence was designed to enable a sister and brother to meet as a family on special occasions and to unwind in contact with nature. This project sprouted along the shores of a lake up in the Laurentians in a wooded area with a significantly consistent slope.

Christian House Has a Large Facade that Allows Generous Shapes and Volumes

On the Eastern side of a rolling hill with views to Hamilton and the river beyond, the Christian house is fortunate to command a wider than normal frontage, enabling not only varied forms and volumes but a much more generous plan than most inner city houses.

Cantilevered Helical Staircase with Gun Metal Finish

This beautifully sculptured double flight helical staircase, designed and manufactured by Elite Metalcraft, has the hallmark of dedicated craftsmanship in metalwork and innovative design....

Claremont House is a Private Inner City Sanctuary

Claremont House is a contemporary home designed by Keen Architecture for a young man and his girlfriend. Description by Keen Architecture: With a push for...