Pontinha Apartment / Paulo Moreira Architectures

Pontinha Apartment / Paulo Moreira Architectures

Project: Pontinha Apartment
Architects: Paulo Moreira Architectures
Project Team: Paulo Moreira, Hermínio Santos, Caterina Barbon, Matteo Vianello, Nora Klinger
Builder: Obrik
Location: Lisboa, Portugal
Area: 110 m2
Year 2018
Photo credits: Ivo Tavares Studio
Text by Paulo Moreira Architectures

Pontinha is a peripheral area of Lisbon, characterised by anonymous residential buildings, built mostly in the 1980s. Our project sought to adapt an apparently uninteresting apartment into a decent contemporary living area. On the exterior, we reopened the balconies which had been encased in aluminium frames, and we improved the thermal comfort of the facade.

Pontinha Apartment / Paulo Moreira Architectures

Inside the Pontinha apartment, we reconfigured the layout by taking the existing structural clarity (prominent concrete pillars and beams) as a starting point. The spatial distribution is based around a hall, which connects the social side of the apartment to the more private side.

Pontinha Apartment / Paulo Moreira Architectures

The living room and kitchen have been joined, and are subtly linked by a bar which defines the eating and living areas.

Pontinha Apartment / Paulo Moreira Architectures

The clarity and coolness of the structural elements contrasts with the cosyness of the wooden panels which line the walls.

Pontinha Apartment / Paulo Moreira Architectures

The two bedrooms are divided by the only pre-existing wall which was kept from the original layout.

Pontinha Apartment / Paulo Moreira Architectures

The service areas form a central core. By redesigning the existing toilet, we managed to include a small laundry room and a second toilet (linked to the suite) in the apartment.

Pontinha Apartment / Paulo Moreira Architectures

This intervention demonstrates that it is possible to mitigate the architectural shortcomings of suburban buildings by reducing the excess of rooms and corners, distributing the various functions more efficiently, and removing the infamous ‘marquises’ (awnings), which spread throughout the vast majority of suburban balconies.

interior design, residential / Paulo Moreira Architectures

interior design, residential / Paulo Moreira Architectures

interior design, residential / Paulo Moreira Architectures

interior design, residential / Paulo Moreira Architectures

interior design, residential / Paulo Moreira Architectures

interior design, residential / Paulo Moreira Architectures

interior design, residential / Paulo Moreira Architectures

interior design, residential / Paulo Moreira Architectures

Must Read

Reading Room by George King Architects

Reading Room by George King Architects

The single room extension is designed as a flexible space that will allow the client to enjoy their tranquil garden setting all year round.