Oasia Hotel Downtown Singapore / WOHA

Oasia Hotel Downtown Singapore WOHA

Oasia Hotel Downtown, designed by WOHA, sets out to create an alternative imagery for commercial high-rise developments. It combines innovative ways to intensify land use with a tropical approach that showcases a perforated, permeable, furry, verdant tower of green in the heart of Singapore’s Central Business District (CBD).

In programmatic response to the client’s brief of having distinct Soho, Hotel & Club rooms, WOHA adopted a club sandwich approach by creating a series of different strata, each with its own sky garden. Introducing layers of elevated ground levels allow the precious but limited ground floor space to be multiplied, creating generous public areas for recreation and social interaction throughout the high-rise.

Oasia Hotel Downtown Singapore WOHA 1

In programmatic response to the client’s brief of having distinct Soho, Hotel & Club rooms, WOHA adopted a club sandwich approach by creating a series of different strata, each with its own sky garden. Introducing layers of elevated ground levels allow the precious but limited ground floor space to be multiplied, creating generous public areas for recreation and social interaction throughout the high-rise.Sited within a densely built up area, the tower carves out its own internal spaces and dynamic views instead of relying on external vistas for visual interest. Each sky garden is treated as an urban scale verandah, sheltered at high level by the preceding sky garden and open sided for formal and visual transparency. The openness also allows wind to pass through the building for good cross-ventilation.

Oasia Hotel Downtown Singapore WOHA 2

Large scale High Volume Low Speed (HVLS) fans are incorporated as kinetic sculptures that complement the sky garden design and ensure thermal comfort. In this way the public areas become functional, comfortable tropical spaces with greenery, natural light and fresh air instead of enclosed, internalized air conditioned spaces.

Oasia Hotel Downtown Singapore WOHA 3

Landscaping is used extensively as an architectural surface treatment and forms a major part of the development’s material palette both internally and externally, achieving an overall Green Plot Ratio of 750%.

Oasia Hotel Downtown Singapore WOHA 4

The building form is softened by a living green façade of creepers and flowering plants, creating an alternative image distinct from the surrounding glassy towers of the CBD, one that is tropical, urbanistically sensitive and humanistic.

Architects: WOHA
Project: Oasia Hotel Downtown
Design Team: Wong Mun Summ, Richard Hassell, Donovan Soon, Ang Chow Hwee, Dennis Kwek, Bernard Lee, Evelyn Ng, Christina Ong, Larissa Tan, Chen Shunann
Location: Singapore
Area: 19416.0 sqm
Photography: K. Kopter (aerial photos), Patrick Bingham-Hall

Oasia Hotel Downtown Singapore WOHA 5

Oasia Hotel Downtown Singapore WOHA 6

Oasia Hotel Downtown Singapore WOHA 8

Oasia Hotel Downtown Singapore WOHA 9

Oasia Hotel Downtown Singapore WOHA 10

Oasia Hotel Downtown Singapore WOHA 7

Thank you for reading this article!

Subscribe to Our Newsletter

To be updated with all the latest news, offers and special announcements.

Two Storey Residential Pavilion with Casual Luxury Interiors

This sleek two storey residential pavilion includes an open plan living area, study and master bedroom on the ground floor, with three kids’ bedrooms and a rumpus room on the upper floor. A large loggia adjacent to the pool includes an outdoor kitchen and open fireplace.

Pringle Falls House / Eric Meglasson Architect

Nestled in a grove of ponderosa pine trees on a gently sloping hillside, the Pringle Falls House looks out over rolling landscape at seven peaks of the Cascade Mountains in the distance.

Chelan Lake House / Hoedemaker Pfeiffer

A family hideaway designed for modern, easy living, The Chelan Lake House was inspired by the essence of “camp life” and a family’s love...

Apartment-Chalet, France / Refuge Studio

This exceptional apartment-chalet of 150m2 in Megève, France, has been totally transformed by Refuge Studio. It was essential to keep and emphasize the volume...