Residential ArchitectureHousesCrane Island Retreat by David Heide Design

Crane Island Retreat by David Heide Design

Crane Island Retreat

Crane Island Retreat is a summer cottage completed in 2016 by David Heide Design Studio.

Project description: A summer cottage that perfectly encapsulates the lake tradition, this new house has the look and feel of a 1910 cottage, fitting in unobtrusively with its neighbors on Crane Island. We employed the scale, proportion, details, and materials of buildings of that early era as precedent in our design. An expansive screened porch adds to the leisure feeling of “cottage.”

Crane Island Retreat 1

Modern conveniences blend seamlessly with the design of the building. For example, the television in the living room hides behind a panel, operated by an historic window sash pulley and weight system.

Crane Island Retreat 2

For years, Crane Island on Lake Minnetonka has been the summer destination for city dwellers, moving to its cooler lake communities. Desiring a return to this lifestyle, our clients now spend long summer weekends on the island.

Crane Island Retreat 3

The island is small—only about 20 cottages—most of which were built at the beginning of the last century. Being there affords an extraordinary moment of pure timelessness.

Architect: David Heide Design Studio
Project: Crane Island Retreat
Location: Crane Island, Lake Minnetonka, Minnesota, US
Photography: Susan Gilmore Photography

Crane Island Retreat 4

Crane Island Retreat 5

Crane Island Retreat 6

Crane Island Retreat 7

Crane Island Retreat 8

Crane Island Retreat 9

Crane Island Retreat 10

Crane Island Retreat 11

Thank you for reading this article!

Split-Level House Featuring an Elegant Composition: Petaluma Residence

Petaluma House, a split-level, open plan contemporary dwelling is located in a rural subdivision near Whitby. Surrounded by very traditional custom homes, this split-level house stands out with its’ clean lines, prominent roof lines and an elegant composition.

Yard House in Valencia by Alberto Facundo Arquitectura

The Yard House born of the place, the reflection and the search of a typological purification. The form is the result of these premises, the creation of two volumes that respond to the simplification of the original home of the village. Is this form, too, that resolves interior ordination.

House of Bees / Extra Medium

My family bought land in South of France’s Vaucluse department in the early 2000s. At the time, a small farmhouse sitting in the forest nearby had been weathering away for more than a decade. It stood on its hill, fading comfortably into the landscape.

British Film Institute London by Ben Adams Architects

The relocation of the BFI library to London’s Southbank gave the BFI the opportunity to rethink its existing HQ at Stephen Street and create a new vibrant and welcoming space for film lovers to enjoy.

Related Articles