Office in Black Box Office / ALLENKAUFMANN

Office in Black Box / ALLENKAUFMANN

Project: Office in Black box
Designer: ALLENKAUFMANN
Location: Berlin, Kreuzberg, Germany
Completion date 2018

With rising rents in Berlin, particularly in our Kreuzberg location on Moritzplatz, we are financially committed to our current office space and as our emerging studio grows we find spatially quantity becoming extremely relevant.

Office in Black Box / ALLENKAUFMANN

As spatially quantity is taken into consideration, we as designers and architects also need to consider spatially quality and so to economize our office space we designed an Office in a Black Box. The Black Box is a reaction to taken up space in order to save space and to experimenting with materials and fabrication and movement in objects. Our box is fabricated with black MDF, brass L profiles, one black steel L profile, standard hinges, and four Black Techem hinges. It contains a hinge-out Kitchen, a lockable cabinet, general storage, a step ladder/stool, and a hinge-out materials cabinet.

Office in Black Box / ALLENKAUFMANN

The distribution of doors, handles and openings are determined by function and user location and the design conforms to the user function instead of the user function conforming to the design. When closed the Office in a Black Box is a still presence and when open it takes an animated character. Light reflects and refracts off the brass L profiles and we can already see some patina from our hands meeting the brass.

Office in Black Box / ALLENKAUFMANN

furniture / ALLENKAUFMANN

Office in Black Box / ALLENKAUFMANN

black MDF / ALLENKAUFMANN

blank

Newsletter HomeWorldDesign

To be updated with all the latest projects

Most Recent

Most Popular

Mini I Sphinx Sofa – Design and Math / Ahylo Studio

Mini I Sphinx is a particular "sofa". I have used quotes because the design made by Ahylo Studio falls into the geometry of an architectural piece and very little into the geometry of a simple sofa.
Waverley Residence, California / Ehrlich Yanai Rhee Chaney Architects

Waverley Residence, California / Ehrlich Yanai Rhee Chaney Architects

The architecture on this residence for a young couple is a study in strong simple composition and materiality with an emphasis on craft. The massing defines solid and void, captures natural light, and connects the indoors with the landscape, seeking to 'experience the outdoors from within.'

Monaci delle Terre Nere: boutique hotel situated on the slopes of Mount Etna

Monaci delle Terre Nere is a boutique hotel situated on the slopes of Mount Etna, the highest volcano from Europe, in Sicily, at an...

URI Light Collection – Soft and Minimalist LED Bulbs by Nap

Founded in early 2014 Nap is a young company, the founder Yat Ming has been working on graphic, interior and product design for 12...
Contemporary Residential Building of Five Housing Units: La Géode by ADHOC Architects

Contemporary Residential Building of Five Housing Units: La Géode

The project is located on “de la Roche” Street, in the neighbourhood of Le Plateau Mont-Royal, a vibrant district with an exceptional urban vitality. In the light of its situation, the project aims to give a new breath to its plot with a contemporary residential building of five housing units.

More Articles Like This