Pleats House in the Foothills of the Phoenix Mountain Preserve

Pleats House in the Foothills of the Phoenix Mountain Preserve

Project: Pleats House
Architects: The Ranch Mine
Builder: Boxwell Homes
Location: Phoenix, Arizona
Area: 1850 square feet
Year 2019
Photography: Roehner + Ryan
Text by The Ranch Mine

Pleats House is a new 1850 SF, 3 sided courtyard home in the foothills of the Phoenix Mountain Preserve. The foundation of the original house was reused and the space was redesigned to fit the bedrooms, including a master suite that was lacking before. A new, gabled volume was added to take in mountain views and provide an indoor-outdoor great room with a perforated metal patio cover to ease the transition from the strong, sunlit exterior to the interior. A garage and workshop is tucked behind the house, completing the 3-sided courtyard.

Pleats House in the Foothills of the Phoenix Mountain Preserve

Aesthetically, the exterior of the house adopt elements of the Saguaro Cactus. The house draws its name, “Pleats,” from the corrugated metal that wraps the gabled volume, reminiscent of the pleated exterior of the cactus. The gabled entry features a patterned, wood rainscreen that evokes the forked ribs of the cactus while the recessed entry is akin to a Saguaro boot, the holes in the giant cacti that many desert animals use as their homes.

Pleats House in the Foothills of the Phoenix Mountain Preserve

Pleats House in the Foothills of the Phoenix Mountain Preserve

Pleats House in the Foothills of the Phoenix Mountain Preserve

Pleats House in the Foothills of the Phoenix Mountain Preserve

Pleats House in the Foothills of the Phoenix Mountain Preserve

Pleats House in the Foothills of the Phoenix Mountain Preserve

3 sided courtyard ranch, The Ranch Mine

3 sided courtyard ranch, The Ranch Mine

3 sided courtyard ranch, The Ranch Mine

3 sided courtyard ranch, The Ranch Mine

3 sided courtyard ranch, The Ranch Mine

3 sided courtyard ranch, The Ranch Mine

3 sided courtyard ranch, The Ranch Mine

3 sided courtyard ranch, The Ranch Mine

3 sided courtyard ranch, The Ranch Mine

3 sided courtyard ranch, The Ranch Mine

Subscribe to Our Newsletter

To be updated with all the latest news, offers and special announcements.

The Commons by Breathe Architecture

The Commons, by Breathe Architecture, is situated in East Brunswick, six kilometers from Melbourne’s CBD. Clad in a chevron-patterned façade, the building is a raw and captivating piece of architecture. It’s also the prototype for a new development model, called Nightingale, which aims to transform the way that apartment buildings are financed and designed in Australia.

Pequena House in Traditional Portuguese Style

Pequena House is a renovation project completed by Portuguese studio Arkstudio. Description by Arkstudio: This annex, in the garden of a typical Lisbon apartment, has...

Oxnard Beach House by Montalba Architects

Oxnard Beach House intended to be a second home and gathering point for family and friends. This beach front house combines intimate interior spaces with expansive ocean views throughout all three levels of the house.