Creative Extension to a Traditional South-Tyrolean Farmhouse

- Advertisement -

Creative Extension to a Traditional South-Tyrolean Farmhouse

Architects: Pavol Mikolajcak Architekt
Project: Felderhof Creative Extension
Location: Villandro, Villanders, Italy
Photography: Oskar Da Riz

The young owner who bought the Felderhof farmstead was conscious of its unique nature from the very beginning. The ensemble, consisting of two uniform structures, was built slightly offset and in accordance with the hillside profile. Preserved in pristine condition, it is a prime example of the ‘pair farmstead’ typical of the slopes of the Eisack valley. The residential house – with its stone-weighted wooden shingle roof and the shed, with its impressive steep thatched roof – are both authentic representations of life in an earlier age.

Creative Extension to a Traditional South-Tyrolean Farmhouse 1

Instead of reconstructing the house immediately, the owner decided to move in first; to take time to acclimatise. This became a period of two years in which the decision was eventually made to conserve the house in its original form. The owner also decided that the shed should retain its original role of housing animals.

Creative Extension to a Traditional South-Tyrolean Farmhouse 2

However, some aspects of modern living were to be incorporated and a balance was sought between contemporary living and historical authenticity. The house/shed ensemble was not be disturbed by the third structure. At the same time, a functional unit was to be built from the old living area and the extension.

Creative Extension to a Traditional South-Tyrolean Farmhouse 3

The topography of the plot offered an opportunity for new living areas partly underground. The new ‘brick-shaped’ building was designed to directly join the living floor of the existing house below the west-facing terrain, thus connecting old and new. The resulting structure extends in a ‘brick’ shape from east to west and on the slope side is almost completely hidden within the mountain landscape. Only two skylights lying flush in the meadow point to the hidden underground cubature. Towards the south, however, the building offers a powerful gesture: a concrete frame opens out the ground and the long glass frontage orients the residential area towards the valley.

Creative Extension to a Traditional South-Tyrolean Farmhouse 4

Thanks to the spacious, playfully faceted façade, the new living and sleeping rooms enjoy a spectacular view over the Eisack Valley and the lofty peaks of the Dolomites. Open spaces, generous heights and skylights present an exciting contrast to the delicate and closed fabric of the historic building. The skylights also allow for rooms to be flooded with sun and the geometry creates exciting and open environments. An added bonus is provided by the excellent views of the large larch trees behind the barn.

Creative Extension to a Traditional South-Tyrolean Farmhouse 5

The staircase – which connects the old building with the new, and the garage floor with the residence – represents the intersection between history and modernity. All the materials used give expression to this idea and fit with the surrounding landscape. Natural stone, exposed concrete, steel and wood surfaces are the highly specialised choice made for the project. While the geometric ceiling of exposed concrete imitates the contour of the hilltop removed during construction, extensive use if made of wooden furniture and classic surfaces.

Creative Extension to a Traditional South-Tyrolean Farmhouse 6

The creative extension of the Felderhof demonstrates how a historic building can be augmented by a modern, high-quality residential component without disturbing the original character of the protected structure. Through this technique, the new creative extension and the old building enter into an exciting, complimentary discourse.

Creative Extension to a Traditional South-Tyrolean Farmhouse 7

Creative Extension to a Traditional South-Tyrolean Farmhouse 8

Creative Extension to a Traditional South-Tyrolean Farmhouse 9

Creative Extension to a Traditional South-Tyrolean Farmhouse 10

Creative Extension to a Traditional South-Tyrolean Farmhouse 11

Creative Extension to a Traditional South-Tyrolean Farmhouse 12

Creative Extension to a Traditional South-Tyrolean Farmhouse 15

Creative Extension to a Traditional South-Tyrolean Farmhouse 16

Creative Extension to a Traditional South-Tyrolean Farmhouse 13

Creative Extension to a Traditional South-Tyrolean Farmhouse 14

Creative Extension to a Traditional South-Tyrolean Farmhouse 18

Creative Extension to a Traditional South-Tyrolean Farmhouse 19

Creative Extension to a Traditional South-Tyrolean Farmhouse 17

Creative Extension to a Traditional South-Tyrolean Farmhouse 20

Creative Extension to a Traditional South-Tyrolean Farmhouse 21

- Advertisement -

Hangop Bar in Den Bosch / Overtreders W

The Willem II fabriek (an artist-run initiative and concert hall in Den Bosch) had a limited budget for the interior of their café. So we decided to make a design only for half of the space: we divided the two rooms horizontally in two halves.

Modern Weekend Retreat with a Privileged Connection to the Environment

Casa CML is a modern weekend retreat designed by the Chilean studio Ricardo Torrejon Arquitectos. Description by Ricardo Torrejon Arquitectos: This is about a weekend...

BlackMetal Apartment in Taipei / KC Design Studio

In the operation of the space, first we have to analyze the diverse actions. KC Studio propose homogeneity, time, and height. The examples of homogeneity include the kitchen and the dining table, which are with the consistent functions.

Old Coach House Transformed into a Spectacular Home / House of Rolf

Near the historic centre of Utrecht stands an old coach house. Long ago built in the backyard of a nice big building at the...

London Industrial Warehouse Converted Into Versatile Living Space

Positioned on the second floor of one of Clerkenwell’s finest warehouse buildings, this extraordinary apartment has been distinctively designed by Henley Halebrown Rorrison Architects. Measuring around 2,000sqft, the singular space celebrates the original fabric of the building with great honesty.

Mediterranean Colors and Freshness in Bonn: Kessalao by Masquespacio

Kessalao project represents the latest creation in interior design and the brand of the Spanish company Masquespacio from Valencia. Located in the German city...

Best Office Space of the Year 2015 in India

Reservoir is the most recent office space project created by Sanjay Puri Architects in Rajasthan, India. This corporate office space is inspired from centuries' old...

Woodworkers Barn Designed by Fabric Architecture as a Family Retreat

The Woodworkers Barn is a second stage addition to the Woodworkers Cottage. Designed as a parents retreat/ kids chill out zone/ alternative second living area that connects with the landscape and existing rear deck.

Studiomama Completes Renovation of Apartments in 1720s House in Stockholm’s Old Town

Studiomama have created two stunning loft apartments in Stockholm’s medieval old town Gamla Stan. The 200sqm apartments started as derelict office space on the...

Matakana Barn by Strachan Group Architects

Matakana Barn is a single level home designed by Strachan Group Architects. Description by Strachan Group: A mere hour drive from Auckland City this new family home...

Warsaw Filtry Flat Renovation by Loft Kolasiński

A unique detail of the apartment's furnishings are armchairs from the factory in Zadziel the 1950s, which have undergone specialized refurbishment. The photographs of Maria Svarbovej were used to decorate the walls. The Warsaw Filtry flat project inaugurates the launch of the Warsaw branch of the Loft Kolasiński interior design studio.