Minimalist Duplex Loft by Theza Architects

- Advertisement -

Minimalist Duplex Loft by Theza Architects

Project: Minimalist Duplex Loft
Architects: Theza Architects
Design team: Ludwik Kaizerbrecht, Krystian Kaizerbrecht
Location: Sosnowiec, Poland
Area: 140 sqm
Construction period: 2016-2017
Photography: Ludwik Kaizerbrecht

This minimalist duplex loft is a transformation project, changing a single floor office into a two level Loft. The existing office space had very few windows – providing poor sunlight conditions for housing purposes. Fortunately, top floor location and possibility of extension provides conditions to solving the lack of sunlight.

Minimalist Duplex Loft by Theza Architects 1

Introducing the Void Cube – double floor height, open space allows sunlight access to the inner part of the first floor. This open space has been organized as a living room with an open kitchen. In addition, the first floor covers: two bedrooms, main bathroom and back of house facilities. The second floor has been set for master bedroom with hidden washroom and a roof terrace.

Minimalist Duplex Loft by Theza Architects 2

The use of materials such as concrete, industrial glass panels or OSB (oriented strand board) refer to the industrial location of the apartment. Black clinker bricks have been used to form a 3D textured wall of the main bathroom. Color, texture and shadows created by the wall correspond with coal – extracted in the local mine industry. Kitchen design follows a simple geometry idea. OSB boards finished in gloss black were chosen for the front material in high wardrobes and the kitchen island.

Minimalist Duplex Loft by Theza Architects 3

In contrast to the raw industrial materials, high end finishes such as triangular, crystal mirrors or wooden tiles have been introduced. Second floor, hidden washroom – accessible throughout the master bedroom wardrobe, has been glazed on both sides with triangular mirrors – extending a narrow space into infinity.

Minimalist Duplex Loft by Theza Architects 4

Custom designed theme letters, are back lit to provide side light to the bedrooms. The “A”, “F” and ” L” letters form the project name: “ALOFT”. Missing “O” and “T” emphasize the possibility of future apartment extension.

Minimalist Duplex Loft by Theza Architects 5

A loft / Theza Architects

A loft / Theza Architects 1

A loft / Theza Architects 4

A loft / Theza Architects 5

- Advertisement -

Introverted House: Isolation and Privacy are the Ingredients of this Residential Project

In terms of construction, the Introverted house is understood as a game of planes, it does not seek to be a language of boxes or volumes. Thus, the aforementioned concrete walls are the boundary planes towards the ground

Traditional Beach House in Northern California: Stinson Beach House

Stinson Beach House is a traditional beach house located at Stinson Beach in Northern California. The house is designed by Butler Armsden Architects with...

Slack Headquarters in San Francisco / Studio O+A

When Slack asked O+A to create its new multi-floor headquarters in San Francisco one design story presented itself immediately. Slack’s CEO Stewart Butterfield is an outdoorsman, a hiker who goes off grid every year and recharges in the various types of wilderness

Semi Detached Home Renovation by Spaceworkers

The intervention in a semi-detached home, located in a perfectly consolidated urban area of the city of Oporto, had as its objective the simplification of the way of dwelling, of a house that already accused the passage of time.

New Residential Pavilion Surrounded by Gardens

Not only the new residential pavilion, but also the complete internal renovation of the house was part of the project. The main entrance of the house is been moved to the facade of the new pavilion. The old hallway and staircase situated in the old house has been lifted, which increased a more spacious kitchen.

Nordic Space Furniture Collection / Ellenberger Studio

German Designer Jannis Ellenberger wins European Product Design Award in Gold in the category Home Interior Products / Bedroom Furniture. International Jury selected Nordic Space Bed as Gold winner for high design quality and considering ecological aspects.

Horse Shoe House / Preston Lane

Horse Shoe House is a single family house designed by Preston Lane, an award winning architectural practice founded by Daniel Lane and Nathanael Preston. From the...

Blue Hills House / la SHED architecture

Designed by the Canadian company "la SHED architecture" from Montreal, Blue Hills House is situated in the mountains, on a large wooded property. The...

Traditional somber interior redesigned into a modern environment

Built in 1960, Gallery house has been completely redesigned by Toronto-based Taylor Smyth Architects. Description by Taylor Smyth Architects: The transformation of a somber traditional...

Cozy Lakefront House in Egremont, Massachusetts / Red House Design

The inspiration for the exterior of this 1500 SF lakefront house was an abandoned mine building in Telluride, Colorado. The 100 year old reclaimed wood barn boards blend with rust-painted siding and iconic roof forms to capture the essence of a utilitarian vernacular structure.

Skyhouse: Family Mountain Retreat Surrounded by Hills and Trees

Skyhouse is a contemporary mountain residence designed by CTA Architects Engineers and located in Lakeside, Montana. Skyhouse was designed as a family retreat to allow...