An Old Painting Studio in Paris Turned into a Minimalist and Bright Loft

An Old Painting Studio in Paris Turned into a Minimalist and Bright Loft

Architects: Atelier Wilda
Project: Minimalist and Bright Loft
Lead Architects: Willy Durieu
Location: Paris, France
Area: 45.0 m2
Project Year 2017
Photographs: David Foessel

The project consists of the renovation of the old painter Pierre Lemaire’s studio (1920-2007), in order to create a minimalist and bright loft in the heart of Paris. The entire existing interior design and the slab was demolished, only the load-bearing walls and the roof were preserved. It is originally a large volume in open space in which the client wants to create a housing necessarily involving the partitioning of spaces. However, neither the client nor the architect are willing to sacrifice the spatial quality of the workshop.

An Old Painting Studio in Paris Turned into a Minimalist and Bright Loft 1

The project consists in revealing the entire volume by the demolition of the ceilings and household many holes in the internal partitions so that at any point of the housing can perceive the entire volume and thus retain the feeling of space. The light floods this beautiful volume with its large glass façade (10 linear meters) and generous roof windows. In order to amplify the sense of space the project presents little variation of color and materials.

An Old Painting Studio in Paris Turned into a Minimalist and Bright Loft 2

White walls highlight the wooden elements (beech) that soften and warm the light. As it is a small area, the custom furniture has been designed to the smallest detail in order to optimize all possible storage spaces while adapting perfectly to the uses. In response to the client who wanted an extra room despite the small area, the architect proposed a very bright cabin perched at the top of the volume with a bird’s eye view of the living room. It has a workspace with storage and a fold-away desk and a large bed for two people.

An Old Painting Studio in Paris Turned into a Minimalist and Bright Loft 3

An Old Painting Studio in Paris Turned into a Minimalist and Bright Loft 4

An Old Painting Studio in Paris Turned into a Minimalist and Bright Loft 5

An Old Painting Studio in Paris Turned into a Minimalist and Bright Loft 6

An Old Painting Studio in Paris Turned into a Minimalist and Bright Loft 7

An Old Painting Studio in Paris Turned into a Minimalist and Bright Loft 10

An Old Painting Studio in Paris Turned into a Minimalist and Bright Loft 8

An Old Painting Studio in Paris Turned into a Minimalist and Bright Loft 9

An Old Painting Studio in Paris Turned into a Minimalist and Bright Loft 11

An Old Painting Studio in Paris Turned into a Minimalist and Bright Loft 12

An Old Painting Studio in Paris Turned into a Minimalist and Bright Loft 20

An Old Painting Studio in Paris Turned into a Minimalist and Bright Loft 13

An Old Painting Studio in Paris Turned into a Minimalist and Bright Loft 14

An Old Painting Studio in Paris Turned into a Minimalist and Bright Loft 15

An Old Painting Studio in Paris Turned into a Minimalist and Bright Loft 16An Old Painting Studio in Paris Turned into a Minimalist and Bright Loft 17

An Old Painting Studio in Paris Turned into a Minimalist and Bright Loft 16

An Old Painting Studio in Paris Turned into a Minimalist and Bright Loft 19

Subscribe to Our Newsletter

To be updated with all the latest news, offers and special announcements.

Malvern House: Addition and Renovation to an Edwardian Style House

The Malvern House is an addition and renovation to an existing Edwardian style house. The owners, whilst endeared by the houses period charm, desired a relaxed, contemporary family home to raise a young family.

Cagliari Apartment Renovation / Tramas Studio

The apartment hosts a family of four, eager to inhabit into a contemporary and minimal space. The living area is characterized by the presence of a bespoke double-sided furniture in wood and Cor-ten, partly equipped TV wall, in part storage space serving the dining area. A sliding glass window separates the apartment from the level terrace. 

PopSonics is a fun house situated in a location favored by nature

Brasilia-based LAB606 has recently completed PopSonics House. The architect’s description: We want a fun house to host friends and do everything we can do in the...

Rectangular Shape House for a Photographer by Hyde + Hyde Architects

Located next to the Brecon National Park in Pontypridd, UK, the modern house from the contiguous images was built on the site of a...