Old Tool Shed Transformed into an Intimate Studio for a Music Composer

Old Tool Shed Transformed into an Intimate Studio for a Music Composer

Project: Forest House / Old Tool Shed Recycled
Architects: JCPCDR architecture
Location: France
Year 2019
Photography: Maxime Leyvastre

The Forest House was conceived for a music composer who recently moved in a beautiful family house in the countryside. His wish was to turn the old tool shed in an intimate, isolated and independent space, where he could work and relax, for a limited budget.

Old Tool Shed Transformed into an Intimate Studio for a Music Composer

Equipped with all necessary amenities, (electricity, wooden stove, outdoor shower, dry toilets…), with a target of 100% ecological materials, the project was allocated a total budget of 10 000€.

A Modern Backyard Studio For A Music Composer

This was achieved thanks to a very simple and artful structure design, and careful choice of materials. Glass and wood works often represent a significant cost in any project. In our case, glass panels and steel were taken from the remains of a destroyed factory, wood was chosen among scraps from the nearest sawmill. Proximity of the suppliers was crucial in minimising costs as well as carbon footprint, all the parts were then cut and assembled on site.

Old Tool Shed Transformed into an Intimate Studio for a Music Composer

This space, though small in size, was conceived to give a sense of quiet, and intimacy with the surrounding nature. Whether you are standing, sitting or even laying down on the convertible sofa, canopies are designed to frame various perspectives on the vegetable garden, the beautiful 1940’s house, the centennial oak… and even the stars at night. Light flows from one side of the house to the other, and the ambiance transforms throughout the day and the seasons. For the more adventurous, and a closer look at the stars, the flat rooftop can be climbed on.

Old Tool Shed Transformed into an Intimate Studio for a Music Composer

A Modern Backyard Studio For A Music Composer

Old Tool Shed Transformed into an Intimate Studio for a Music Composer

A Modern Backyard Studio For A Music Composer

Old Tool Shed Transformed into an Intimate Studio for a Music Composer

Old Tool Shed Transformed into an Intimate Studio for a Music Composer

A Modern Backyard Studio For A Music Composer

Subscribe to Our Newsletter

To be updated with all the latest news, offers and special announcements.

Yarmouk House is Divided into Two Identical Units for Two Brothers and Their Families

The Yarmouk house is contemporary home to two brothers and their families. The house is located in Kuwait City. The volume is divided in the center of the plot into two identical units housing the independent quarters of each of the two families.

Donovan House by Replinger Hossner Osolin Architects

With commanding views of islands, mountains and sea, the Donovan house is conceived as an open volume of living space set atop a stack of sleeping and secondary spaces. Free from the ground, dynamic wing-like wall planes open towards views and light, while embracing interior spaces and providing privacy from street and neighbors.

Casa Meco / Atelier RUA

The triangular shaped plot has a total area of 13.850 m2 and is oriented South/North. The path to the plot runs alongside a white wall, showing the way to the entrance. Entering the plot, the building reveals itself.

Micro Living Unit, London / Ab Rogers Design

Invited by U+I, along with The Manser Practice, to develop a design-led response to the brief, ARD’s approach was to compartmentalise domestic activities to create an efficient, sustainable and harmonious living space.