Atelier Villa, Prismatic House Surrounded By Lush Tropical Vegetation

Atelier Villa, Prismatic House Surrounded By Lush Tropical Vegetation

Project: Atelier Villa
Architects: Formafatal
Team: Dagmar Štěpánová, Martina Homolková
Landscape architecture: Atelier Flera
Location: Puntarenas, Costa Rica
Area: Built-up area 326 m² / Usable floor area 298 m²
Year: 2019
Photo Credits: BoysPlayNice
Text by FormaFatal

Atelier Villa was designed as a private residence for the investor and his family. Nestled against a steep slope, the 26-metre-long prismatic object partially levitates over lush tropical vegetation. Looking outside, there is only the distant ocean or green hills as far as the eye can see; the back wall facing the driveway and the neighbouring villas is intentionally windowless, to maintain privacy.

Atelier Villa, Prismatic House Surrounded By Lush Tropical Vegetation

The first and foremost priority is not only the idea of “erasing boundaries between interior and exterior” but also highlighting constructional simplicity and pure lines (pura vida >> pura arquitectura). The constructional system consists of a steel frame with a span of 4x4m.

Atelier Villa, Prismatic House Surrounded By Lush Tropical Vegetation

Discreet wall colours in combination with the green roof allow the villa to really blend in with its surroundings. The ocean and jungle-oriented façades are fitted with large-size aluminium perforated sections which do not heat up in the sun and are rust-resistant. If pulled up, they double as canopies. The scale and pattern of perforation is different on each of the sections, thus creating an exciting play of light and shadow inside. The panels’ special coating is in the colour of COR-TEN. The full back wall is in charred timber cladding treated with Shou Sugi Ban, an old Japanese technique of weather- and age-proofing the wood.

Prismatic House Surrounded By Lush Tropical Vegetation

Disposition-wise, the villa possesses the same minimalistic spirit as its shape suggests. The utility and storage rooms, bathrooms and the kitchen are placed along the back wall.

Atelier Villa, Prismatic House Surrounded By Lush Tropical Vegetation

The layout of the rest of the house is very open; the boundaries between the inside and the outside world are gone and the whole space seems like a roofed terrace.

steel facade, Formafatal

Lightweight sliding partition walls may serve as a tool to create private zones and shake the space up as needed. The patio reveals an infinity pool, partly roofed and therefore protected from the scorching sun.

kitchen, Formafatal

The whole interior is in warm, earthy tones of natural materials. All of the furnishings, apart from the lounge and dining chairs, are tailor-designed for this villa and custom-made. Commissioned in the area, the major part of the furniture was made with the help of local craftsmen. Some components were custom-made in the Czech Republic and transported to the site.

dining room, Formafatal

As for the Czech manufacturers, we decided to opt for the renowned Czech glass-making company Bomma and their Shibari lights that go hand in hand with the overall tropical feel of the interiors.

bedroom, Formafatal

plan

interior design, Formafatal

bathroom, Formafatal

bathroom, Formafatal

Atelier Villa, Prismatic House Surrounded By Lush Tropical Vegetation

Atelier Villa, Prismatic House Surrounded By Lush Tropical Vegetation

Atelier Villa, Prismatic House Surrounded By Lush Tropical Vegetation

pool, Formafatal

Atelier Villa, Prismatic House Surrounded By Lush Tropical Vegetation

Atelier Villa, Prismatic House Surrounded By Lush Tropical Vegetation

Atelier Villa, Prismatic House Surrounded By Lush Tropical Vegetation

Atelier Villa, Prismatic House Surrounded By Lush Tropical Vegetation

Subscribe to Our Newsletter

To be updated with all the latest news, offers and special announcements.

1976 Bungalow Transformed into a Contemporary Belgium Villa

JUMA Architects transformed a typical 1976 bungalow into a contemporary Belgium villa with a pleasant holiday feeling. Nothing remains of the original layout. The changes...

Urban Cocoon: Complete Renovation of a 27 sqm Single Room Duplex in Paris

The " Urban Cocoon " duplex is situated in a 2 storey townhouse building on Charonne street next to Bastille. The street was part of a former Charonne village where handcrafting and wood crafting where the dominating activities beside being a vast territory dedicated to cultivation of vineyards and wine making.

Courtyard House Designed for Relaxed Living and Outdoor Entertaining

Hidden behind the soaring private entrance, is a modern four-bedroom home designed for relaxed living and outdoor entertaining. The Courtyard House brings a sophisticated combination of modern living intertwined with texture, warmth, raw simplicity, and earthy luxuriance.

River Collection by Greg Klassen: I give new life to dying trees

I have always admired and been delighted by people who try with imagination and creativity to provide a second life to things, after their...

Shui-On INNO SOCIAL: Coworking Community Space by AIM Architecture

An existing Art Deco era building block in the northeast of Shanghai has been transformed into a coworking community space. Yangpu District supports unconventional communities with clusters of SOHO zones and campus communities for the nearby universities.

Smoky Quartz House by KUBE Architecture

The goal for this existing suburban home was to “break open the box” to allow views of the surrounding wooded landscape. Interconnected spaces were created where previously there were walls dividing them.