Olinda House / Bent Architecture

Olinda House / Bent Architecture

Project: Olinda House
Architects: BENT Architecture
Builder: Greg Scott Constructions
Structural Engineer: Robin Bliem & Associates
Landscaper: Kangaroo Paw Landscapes
Location: Melbourne, Australia
Project size: 243 m2
Completion date: 2019
Photo Credits: Tatjana Plitt
Text by BENT Architecture

Olinda House is the result of a love story between the owners and their site. Designed for vets and keen gardeners, Matt and Leanne, the home brings the outdoors in and means their daily lives are immersed in greenery. We worked with Matt on his previous house, so when the couple decided on a tree change in the stunning Dandenong Ranges, they asked us to design a home to embrace the landscape with a focus on sustainability.

Olinda House / Bent Architecture

Built broadly on the footprint of the original house, the design minimises site disturbance and maintains existing trees. Like all our projects, the Olinda House embraces the sun and utilises passive solar design techniques to ensure the home is comfortable and efficient, year-round. The home is long and narrow, stretching from east to west to maximise the opportunity to capture north light. Windows on opposite sides of the home capture cooling breezes. This keeps the interior naturally warmer in winter and cooler in summer. Combined with 60 solar panels on the roof, the home is not just comfortable, but low-energy. The couple estimate their yearly power bill will be around $300!

Olinda House / Bent Architecture

The leafy surrounds means the site has a moderate bushfire risk with a BAL-29 rating. In order to meet these building regulations and keep the home safe from bushfire, the design and material selection was an important consideration. To help achieve this rating, the home is built on a solid podium of concrete and blockwork: not your typical blockwork, though! Timbercrete, a lightweight, sustainable building block fabricated with waste timber content offers a unique and eco-friendly alternative. The use of concrete and blockwork offers a double benefit; their solidity and thermal mass helps to maintain an even temperature inside the home, enhancing the effectiveness of the passive solar design. With hydronic heating throughout, typically in the concrete slab, even the coolest winter’s morning is cosy underfoot.

Olinda House / Bent Architecture

A split-level design allows the home to hug the natural slope of the land. An added benefit of the split-level is the way it creates living spaces which are connected to each other, while still retaining their own sense of space; it’s a great alternative to the common open-plan design which can feel cavernous. Matt and Leanne say their pets love the home, particularly the chance to find a cosy spot in the sun without feeling like they’re missing out on the action.

Olinda House / Bent Architecture

A single-angled roof caps the entire home. Sloping in the opposite direction to the land, the angle of the roof over the split-level design means the living areas can enjoy dramatically higher ceiling heights. The simplicity of the roof form is also an asset on the bushfire prone site, minimising the build-up of leaf litter and vulnerable junctions.

Olinda House / Bent Architecture

Generous windows offer framed views of the landscape from inside. From outside, the windows create views directly through the house to the trees and shrubs beyond, or reflect the surrounding greenery, helping the home feel semi-transparent and allowing it to nestle into the site. Locally-sourced Ironbark, with its natural fire-resistant qualities, is also used for external cladding and helps the home blend into its bushy surrounds. Inside, a palette of polished concrete floors, Timbercrete blockwork and local hardwood creates a warm yet robust interior.

Olinda House / Bent Architecture

Olinda House creates the perfect sanctuary for Matt and Leanne: a place which celebrates and enhances their site and maximises the benefits of their tree change. Whether it’s getting out in the garden, feeling connected to nature (even when inside), or just sitting back and enjoying a slower pace of living, Olinda House makes it a joy.

kitchen / Bent Architecture

kitchen / Bent Architecture

Olinda House / Bent Architecture

interior design / Bent Architecture

fireplace / Bent Architecture

bathroom / Bent Architecture

Olinda House / Bent Architecture

Olinda House / Bent Architecture

Subscribe to Our Newsletter

To be updated with all the latest news, offers and special announcements.

Hoggs Hollow Valley House / Superkül

Built for a family of five, this house in Toronto’s Hoggs Hollow neighbourhood occupies a deep lot on a reverse ravine, with a heavily...

Victorian Villa in Sydney – Renovation and Extension

Orama is a Victorian villa in Sydney, extended and renovated by Smart Design Studio. Description by Smart Design Studio: The transformation of ‘Orama’, a gracious Victorian...

Ashburton Trail House / Zen Architects

Designed by Zen Architects, the Ashburton Trail House is an immersive architectural experience, drawing the power of the Australian landscape into every space. Built on...

V House on the Edge of Sunshine Coast’s Mooloolah River, Queensland

A private, landscaped, north-east courtyard forms the catalyst of the ‘V House’, which sits proudly on the edge of Sunshine Coast’s Mooloolah River. The ‘V’ refers to the floor plan which hugs the boundaries of the property allowing for a transparent living pavilion that physically and visually connects the courtyard to the water beyond.

Amicon Construction Completes New Shutts & Bowen Law Office in Miami

Amicon Construction recently completed the build out of the new law office of Shutts & Bowen in downtown Miami. The 69,155 square foot, three-story...

Surf House in Santa Cruz by Feldman Architecture

A hidden jewel in a coastside Santa Cruz neighborhood, Surf House brings a polished bohemian feel right up to the edge of one of California’s best surf breaks.