Residential ArchitectureHousesWalled Courtyard House Organised Around a Central Pool

Walled Courtyard House Organised Around a Central Pool

Walled Courtyard House Organised Around a Central Pool
Project: Walled Courtyard House
Architects: Guy Tarrant Architects
Location: Point Chevalier, Auckland, New Zealand
Year 2017
Photographer: Patrick Reynolds
Text by Guy Tarrant

An urban walled courtyard house occupying a tough public site, this home was designed for my own family.

Walled Courtyard House Organised Around a Central Pool 1

The plan is a response to the corner site’s wedge shape and northerly aspect, as well as the positive experience of living in a previous home with a courtyard arrangement. Discretionary planning permission allowed the house to be massed close to both street boundaries, increasing the courtyard area.

Walled Courtyard House Organised Around a Central Pool 2

Brick construction references a material used in many of the original houses in the neighbourhood and provides a memory of the previous house on the site. It also creates the solidity required for privacy and sound protection from a busy road, and adds exterior and interior textural richness. Brick screens and an entrance portal are the only intrusions in the otherwise solid exterior form, which is intended to evoke the sense of a garden wall. As an alternative to conventional windows, and as a device to reinforce the house’s wall-like qualities, a continuous clerestory separates the floating timber-lined roof from the wall. In the space between the wall and the street, densely planted sunken gardens are intended to soften the brick and offer a verdant gift to the street.

Walled Courtyard House Organised Around a Central Pool 3

The entire house is disposed around a central pool, valued as much for its sensory as recreational attributes. The simple plan form sees the house divided into two zones; public living areas orientated to the busier street side and bedrooms massed along the quieter side road.

Walled Courtyard House Organised Around a Central Pool 4

The house’s impenetrable form and intimate relationship to the street challenge traditional perceptions of the New Zealand house typology. During construction there was endless speculation as to whether it might be a library or some other community facility. Now complete, it has been enthusiastically accepted, with people of all ages responding positively to both it and the surrounding gardens.

Walled Courtyard House Organised Around a Central Pool 5

Walled Courtyard House Organised Around a Central Pool 6

Walled Courtyard House Organised Around a Central Pool 7

Walled Courtyard House Organised Around a Central Pool 8

Walled Courtyard House Organised Around a Central Pool 9

Walled Courtyard House Organised Around a Central Pool 11

Walled Courtyard House Organised Around a Central Pool 13

Walled Courtyard House Organised Around a Central Pool 14

Walled Courtyard House Organised Around a Central Pool 15

 

Walled Courtyard House Organised Around a Central Pool 17

Mellow Yellow Family Home in Highbury, London

A newly married couple approached me in a bit of a quandary. They had just bought a brand new house in north London. It certainly ticked all the boxes, with lots of space and plenty of bedrooms for a potential family and visiting parents.

House for Mother in Linköping, Sweden / Förstberg Ling

Architect: Förstberg Ling Project: House for Mother Location: Linköping, Sweden Photography: Markus Linderoth " House for mother " is the first house completed by Förstberg Ling, a project...

Two-Level Apartment on the Top Floor of a Building Built in 1917

Designed by Ki Design Studio, this two-level apartment is really quite unique with a slide than spans several floors, dual purposefully acting as a space filler in an otherwise empty first floor.

Comfortable Loft for a Young Girl / Yuriy Zimenko Studio

Yuriy Zimenko Studio has designed this elegant and comfortable loft for a young and active girl. The apartment is located in an old house...

Brick Bungalow Addition by MODO Michael Ong Design Office

Located in the leafy suburb of Hawthorn East, Open house is an renovation and addition to an existing brick bungalow. The existing house was in great condition, however the rear lean to extension completed in the 1970s has become an awkward living area with a poor connection to the garden.

Related Articles