Lytton Park Residence / Atelier Kastelic Buffey

Lytton Park Residence / Atelier Kastelic Buffey

Project: Lytton Park Residence
Architects: Atelier Kastelic Buffey
Team: Kelly Buffey, Robert Kastelic, Aaron Finbow, Tim Wat, Alan MacDiarmid, Nicole Ratajczak, Mary Chiu, Alexandra Siu
Construction Manager: Mazenga Building Group
Location: Toronto, Canada
Photography: Shai Gil
Text by Akb Architects

With Lytton Park Residence project, we explore the hip roof typology within the context of a quasi-suburban environment. The apex of the upper volume is off-set toward the west, positioning it adjacent to the larger of its neighbouring houses. The asymmetric and gently sloping expanse of roof planes present a contemporary interpretation of the hip roof which both responds to and challenges the status quo of its contextual setting.

Lytton Park Residence / Atelier Kastelic Buffey

The angles of the roof translate to the interior with a dramatically sloped ceiling of multi-faceted planes above a central stair where natural light filters through a large skylight above. An emphasis on light is experienced throughout the home given long expanses of floor to ceiling glass and the project’s signature window wrapping the wall and folding onto the roof. 

Lytton Park Residence / Atelier Kastelic Buffey

This continuity of wall and roof plane is enabled by recessed eaves troughs and expressed through its materiality. Clad in a custom roof tile to match a handcrafted brick tile siding, the upper volume presents as a single mass, appearing to float above the lower. The ground floor is wrapped in a dark Basalt stone and tinted glass, enabling it to recede, accentuating the innovation of the upper volume.

Lytton Park Residence / Atelier Kastelic Buffey

Lytton Park Residence / Atelier Kastelic Buffey

Lytton Park Residence / Atelier Kastelic Buffey

kitchen, Toronto, Canada, Akb Architects

staircase / Atelier Kastelic Buffey

Lytton Park Residence / Atelier Kastelic Buffey

bathroom / Atelier Kastelic Buffey

bathroom / Atelier Kastelic Buffey

bathroom / Atelier Kastelic Buffey

interior design / Atelier Kastelic Buffey

bathroom / Atelier Kastelic Buffey

Lytton Park Residence / Atelier Kastelic Buffey

Lytton Park Residence / Atelier Kastelic Buffey

Lytton Park Residence / Atelier Kastelic Buffey

Subscribe to Our Newsletter

To be updated with all the latest news, offers and special announcements.

Mexican House Build from Compressed Earth Blocks Formed On-Site

This is a consecutive housing development in Mexico City in which the restrictions, with a reduced separation between the houses, affects the views and how the orientations are leveraged.

Wyoming Family Compound / Carney Logan Burke Architects

Carney Logan Burke was tasked to design an entire compound for a young family relocating from the San Francisco Bay Area to Wilson, Wyoming. The collaborative approach resulted in an open, airy, nature-inspired Wyoming family compound that makes the most of its site while meeting the needs of an active family.

Shadow Cottage Daylesford is a Wood Story in Contrast to a Discrete Industrial Aesthetic

Shadow Cottage Daylesford responds to the landscape and climate context in which it is sited. Living areas are orientated to north and to the west as the house drops away to capture views of the towering eucalypts in the nature reserve.

A.D02 Minimalist Apartment in Hanoi by Flat6 Architects

This apartment is in the same building, same area and type as A.D01 which we have done. The only difference is that A.D02 is symmetric with A.D01. But with the different needs of each customer we offer different space solutions.

Sommarhus T, Sweden / Johan Sundberg Arkitektur AB

In the north eastern part of Ljunghusen, next to the Falsterbo channel, the forest is lower and slightly more sparse. The ground consists only of sand. In this scene, we have placed this summer house for a family of four.

Micro House by Elizabeth Herrmann Architecture

This micro house was designed by Elizabeth Herrmann Architecture + Design. The house has an area of 40 square meters. Project description: When an artist approached...