PhotographerBruce Damonte PhotographyOriental Warehouse Loft: Complete Reconfiguration of a Loft Apartment

Oriental Warehouse Loft: Complete Reconfiguration of a Loft Apartment

Oriental Warehouse Loft - a Complete Reconfiguration and Renovation of a Loft Apartment

Oriental Warehouse Loft was designed by Edmonds + Lee Architects in San Francisco, USA.

From the architect: This project located in the historic Oriental Warehouse Loft Building in the South Beach neighborhood of San Francisco, is a complete reconfiguration and renovation of an existing loft apartment.

Oriental Warehouse Loft - a Complete Reconfiguration and Renovation of a Loft Apartment (18)

In order to maximize the spatial experience of the loft, traditional notions of domestic privacy were abandoned in favor of open and transparent relationships. Opaque guardrails at the sleeping mezzanine were replaced with frameless glass guardrails in order to provide a direct visual connection to the living room below. A large over-sized sheet of transparent glass further eliminates privacy in the master bathroom by allowing views into and out of the bathroom to the rest of the loft beyond.

Oriental Warehouse Loft - a Complete Reconfiguration and Renovation of a Loft Apartment (2)

In contrast to the existing heavy-timber and rusticated brick structural shell which are left exposed, sleek new interior finishes were replaced throughout including wall and floor finishes, kitchen and bathroom millwork and a new steel cantilever stair that connects the living areas on the ground floor with the sleeping areas on the mezzanine.

Architects: Edmonds + Lee Architects
Project: Oriental Warehouse Loft
Project Team: Robert Edmonds, Vivian Lee, James Kirkpatrick
Location: San Francisco, CA
Contractor: Team Commercial Construction
Consultants: Double-D Engineering (Staircase)
Images & Photos: Bruce Damonte Photography

Oriental Warehouse Loft - a Complete Reconfiguration and Renovation of a Loft Apartment (17)

Oriental Warehouse Loft - a Complete Reconfiguration and Renovation of a Loft Apartment (6)

Oriental Warehouse Loft - a Complete Reconfiguration and Renovation of a Loft Apartment (15)

Oriental Warehouse Loft - a Complete Reconfiguration and Renovation of a Loft Apartment (14)

Oriental Warehouse Loft - a Complete Reconfiguration and Renovation of a Loft Apartment (12)

Oriental Warehouse Loft - a Complete Reconfiguration and Renovation of a Loft Apartment (5)

Oriental Warehouse Loft - a Complete Reconfiguration and Renovation of a Loft Apartment (4)

Oriental Warehouse Loft - a Complete Reconfiguration and Renovation of a Loft Apartment (11)

Oriental Warehouse Loft - a Complete Reconfiguration and Renovation of a Loft Apartment (3)

Oriental Warehouse Loft - a Complete Reconfiguration and Renovation of a Loft Apartment (9)

Oriental Warehouse Loft - a Complete Reconfiguration and Renovation of a Loft Apartment (8)

Oriental Warehouse Loft - a Complete Reconfiguration and Renovation of a Loft Apartment (10)

Oriental Warehouse Loft - a Complete Reconfiguration and Renovation of a Loft Apartment (7)

Oriental Warehouse Loft - a Complete Reconfiguration and Renovation of a Loft Apartment (13)

Oriental Warehouse Loft - a Complete Reconfiguration and Renovation of a Loft Apartment (16)

Thank you for reading this article!

Subscribe to our newsletter

California Family Retreat – Big Sur Barn by Studio Schicketanz

This barn serves as the main area to socialize for a California family retreat. Big Sur Barn was completed by Studio Schicketanz, a full service architectural firm based in Carmel, California. It was relocated from the mid-West and refurbished for this purpose, according to the Indian building principles of sthapatya veda. 

Zhongshu Bookstore Built with 300 Tons of Steel and 30,000 Meters of Light Strips

Wutopia Lab recently designed an entirely white Zhongshu Bookstore in Xi’an, one of the most ancient cities in China which used to be the capital for thirteen dynasties, with 300 tons of steel and 30,000 meters of light strips.

Minimalist Geometric Home by AD Architecture

Situated at the CBD of Shantou, this single-storey luxury residence embraces the river view outside. Spanning 300 square meters, the space is like a piece of white curtain, which opens up a free field for people to experience.

Brighton White House by Bower Architecture & Interiors

The Brighton White House achieves an energy rating of over 7 stars and features efficient thermal mass internally effective sun shading and a delightfully simple arrangement of natural ventilation.

Sugar Shack Residence / Alterstudio Architecture

The Sugar Shack Residence slips between a dramatic ravine and an intimate courtyard, both defining and accommodating its adjacent circumstances.

Recommended Stories