Outward Bound, a Renovated Waterfront Retreat by Heliotrope Architects

Outward Bound, a Renovated Waterfront Retreat by Heliotrope Architects

Project: Outward Bound
Architecture: Heliotrope Architects
Contractor: Con Russell
Location: Orcas Island, Washington
Photography: Sean Airhart
Text by Heliotrope Architects

Outward Bound, a recently renovated waterfront retreat located on Orcas Island in Washington State designed by the Seattle-based firm Heliotrope Architects. In updating the interior and exterior, the design firm opened up the home to scenic water and mountain views beyond which had been previously closed off.

Outward Bound, a Renovated Waterfront Retreat by Heliotrope Architects

Heliotrope was engaged to re-imagine an existing home situated on a remote Orcas Island property with unique, panoramic views. The owners were not in need of more space, rather they desired an improved experience. The existing home lacked a coherent character and turned its back on panoramic views of the Salish Sea, the Cascade range and Mount Baker. Our design solution built upon what the home appeared to want to be, a simple farmhouse, while improving interior spatial relationships, solar access and views to the surroundings.

Outward Bound, a Renovated Waterfront Retreat by Heliotrope Architects

The scope consisted of re-framing the roof and porch to accommodate new dormer windows and a modified roof form, which opened up the second floor to sunlight and views while improving the home’s overall character. On the main floor, a 30-foot-long steel beam was inserted to provide a column-free opening between living spaces and the porch. This opening is infilled minimally, with custom wood storefront and lift-slide door systems allowing for a seamless indoor/outdoor connection. This intervention also adds an important contemporary counterpoint to an otherwise fairly traditional farmhouse vernacular. Interiors further reinforce this duality between a traditional and contemporary formal vocabulary.

kitchen, a Renovated Waterfront Retreat by Heliotrope Architects

Outside, the landscape was heavily re-worked and an unsightly fire circle removed and replaced with a sunken fire-pit, situated near the edge of the cliff. This removed it from the porch view while providing a spectacular place to sit by the fire sheltered from southerly winds.

Outward Bound, a Renovated Waterfront Retreat by Heliotrope Architects

living room, a Renovated Waterfront Retreat by Heliotrope Architects

bedroom, a Renovated Waterfront Retreat by Heliotrope Architects

bedroom, a Renovated Waterfront Retreat by Heliotrope Architects

Outward Bound, a Renovated Waterfront Retreat by Heliotrope Architects

bathroom, a Renovated Waterfront Retreat by Heliotrope Architects

Outward Bound, a Renovated Waterfront Retreat by Heliotrope Architects

Outward Bound, a Renovated Waterfront Retreat by Heliotrope Architects

Outward Bound, a Renovated Waterfront Retreat by Heliotrope Architects

Outward Bound, a Renovated Waterfront Retreat by Heliotrope Architects

Outward Bound, a Renovated Waterfront Retreat by Heliotrope Architects

blank

Newsletter HomeWorldDesign

To be updated with all the latest projects

Most Recent

Most Popular

All I Own House by PKMN Architectures

In 2013, Yolanda the designer from Errepila, moves into her grandparents' house, situated in a small village in Madrid, away from the bustle of...
Taylor Street Apartment by Studio Collins Weir

Taylor Street Apartment / Studio Collins Weir

Designed to house the clients extensive photography collection this space was conceived of as an interpretation of the inner workings of a camera. Studio Collins Weir worked with both architect and client to translate this vision into a warm, inviting interior reflective of the owners personality.

Flexible housing unit with a prefabricated wood structure – Casa Invisible

Casa Invisible is a housing unit based on a prefabricated wooden structure that can be adapted to any location. The project was designed by Vienna based...
Antigua High-Rise Apartment in Mexico City / Alejandro de la Vega Zulueta

Antigua High-Rise Apartment in Mexico City / Alejandro de la Vega Zulueta

A home is an intimate space that exceeds its limitations as mere real estate. Such was the case in Santa Fe, Mexico City, where architect Alejandro de la Vega Zulueta was commissioned to apply his attention to detail to the interior design of a high-rise apartment.
Modern Double Storey Extension in Southwark, London

Modern Double Storey Extension in Southwark, London

The brief was to extend and re-invent the ground floor for modern family life, complete a luxurious master ensuite and maximise the potential of the loft space. A part-two storey rear extension was the result ...

More Articles Like This