Paddington Residence / Ellivo Architects

Paddington Residence Ellivo Architects

Minimal and raw, yet textured and welcoming, the Paddington Residence is an exploration of flexibility, space, and materials. Designed by and for Ellivo Architects’ Principal Mason Cowle and his family, the challenge was to bring a rigorously contemporary home to an historical neighborhood.

The existing 400-meter site presented additional challenges and opportunities including a 100-year-old protected fig tree, a 3-meter-wide laneway, and a steep 14-degree slope. Beyond simply satisfying the family’s spatial requirements, the design is a clear and flexible solution, creating simple, layered spaces that maximize natural light, breezes, and views while also providing ample privacy for the inhabitants.

Paddington Residence Ellivo Architects 1

The parti for the home is a procession of 5 distinct spaces, each with their own function, seamlessly transitioning from the fig tree to the west and the views of the city to the east. The spaces begin with the front entry deck defined by the canopy of the fig tree, that flows to the kitchen space via bi-fold doors. These doors then open to the heart of the home – a stunning double height dining volume – the hub and central meeting point of the residence. Next is the more intimate volume of the living space which opens up and transforms via large, flexible, sliding glass doors to the main deck. From here, the family can retreat to their own private spaces. The parents’ suite forms a loft-like space looking towards the city and down into the dining space. Conversely, their teenager’s area overlooks the pool and local views into the neighborhood.

Paddington Residence Ellivo Architects 2

The open-planned nature of the living spaces allows the occupants to choose what areas they inhabit depending on time of the year and time of the day. During mild temps, 16 meters of sliding glass in the living and dining areas work in tandem with high level louvers in the master bedroom to draw the prevailing south-east breezes through the home providing cross ventilation. The versatility of the sliding doors and curtains also allows the choice between complete privacy or openness.

Paddington Residence Ellivo Architects 3

Materials throughout the house are used in a raw and honest way. Folded steel staircases, handmade steel handrails, and burnished concrete floors illustrate how they were made and are allowed to naturally weather or rust.

Architects: Ellivo Architects
Project: Paddington Residence
Location: Paddington, Australia
Architect in Charge: Salvador Farrajota
Interior Designer: Tanya Zealey
Lead Architect/Designer: Mason Cowle
Photography: Scott Burrows

Paddington Residence Ellivo Architects 4

Paddington Residence Ellivo Architects 5

Paddington Residence Ellivo Architects 6

Paddington Residence Ellivo Architects 7

Paddington Residence Ellivo Architects 8

Paddington Residence Ellivo Architects 10

Paddington Residence Ellivo Architects 11

Paddington Residence Ellivo Architects 12

Paddington Residence Ellivo Architects 13

Paddington Residence Ellivo Architects 14

Paddington Residence Ellivo Architects 15

Paddington Residence Ellivo Architects 16

Paddington Residence Ellivo Architects 17

Paddington Residence Ellivo Architects 18

Paddington Residence Ellivo Architects 19

Paddington Residence Ellivo Architects 20

Thank you for reading this article!

Subscribe to Our Newsletter

To be updated with all the latest news, offers and special announcements.

All I Own House by PKMN Architectures

In 2013, Yolanda the designer from Errepila, moves into her grandparents' house, situated in a small village in Madrid, away from the bustle of...

Repository House by Jun Igarashi Architects / Japan

Repository House is a private residence located in north Japan, Asahikawa, Hokkaido. The house was designed by Jun Igarashi Architects. The site is located on the...

Calella de Palafrugell Apartment / Susanna Cots Interior Design

This project consisted of the integral renovation of a large 130 m² apartment located just 50 metres from the beach. The Calella de Palafrugell apartment is located in Costa Brava, Spain.

Woodworkers Barn Designed by Fabric Architecture as a Family Retreat

The Woodworkers Barn is a second stage addition to the Woodworkers Cottage. Designed as a parents retreat/ kids chill out zone/ alternative second living area that connects with the landscape and existing rear deck.

Gentleman’s Quarters in London / Daniel Hopwood

Gentleman's Quarters is an apartment designed by Daniel Hopwood for a young bachelor. The apartment is located in Clapham Common, South London. From the designer: We must...

Young Family Apartment / Šarkauskai Architecture Atelier

A young family apartment in the Old Town, near the train station takes place in the house built in 1862 with its glamor and magnificence that marked the peak of the bourgeoisie times.