Park House, Tasmania / Dock4 Architects

Park House / Dock4 Architects

Project Name: Park House
Architects: Dock4 Architects
Builder: VO Projects
Location: Dodges Ferry, Tasmania
Year Completed: 2018
Photo Credits: Adam Gibson

Park House by Dock4 Architects rests atop the rugged coastal scrubs of Carlton Beach. An elongated, glazed box forms the main living space, running east-west. Northern glazing enables passive solar design principles, whilst the southern glazing provides an uninterrupted view across the bay towards the Tasman Peninsula.

Park House / Dock4 Architects

Upon approach, the transparency of the bottom level frames views of the ocean through the crisp aperture of the building envelope. Large glass sliding walls to both sides of the building can be opened, leaving behind only the floor and ceiling to contain the living space.

retreat / Dock4 Architects

The first floor above similarly takes on an elongated form, however perpendicular to below. The enclosed form containing the master suite and study provides privacy and a sense of retreat.

Park House / Dock4 Architects

From the beach, the dark colour palette allows the house to blend into its natural surrounds.

coastal retreat / Dock4 Architects

About Dock4 Architects
Dock4 Architects is based in Hobart and Melbourne and this year marks 10 years of successful operation. We have developed into a practice with a wide range of skills and experiences and a diverse project portfolio ranging from smaller domestic alterations to major new community facilities, across metropolitan, regional and remote locations.

Park House / Dock4 Architects

Park House / Dock4 Architects

dining room / Dock4 Architects

dining room / Dock4 Architects

bedroom / Dock4 Architects

Park House / Dock4 Architects

plan

blank

Newsletter HomeWorldDesign

To be updated with all the latest projects

Most Recent

Most Popular

Creative Office for Zoom by Anacapa Architecture

Creative Office for Zoom by Anacapa Architecture

The objective of this project was to create a vibrant creative office for international video conferencing experts, Zoom.

New Hansgrohe product: Axor Starck V Collection

The new Hansgrohe product was displayed to the public on the 7th April at Milan Furniture Fair. This unusual bathroom or kitchen faucet is...
Studio Modh Combines Two Apartments into One Spacious Warehouse Loft in Brooklyn 2

Studio Modh Combines Two Apartments into One Spacious Warehouse Loft in Brooklyn

Situated within a landmark former warehouse, the project combines two previously renovated apartments into one new home for a young, growing family. With complex lives that require flexible live and work space, the design re-balances the spatial distribution to emphasize a grand, communal area while minimizing the sleeping spaces.
House L-C by GRAUX & BAEYENS Architecten

House L-C by GRAUX & BAEYENS Architecten

The design of the House L-C manifests itself as a composition of three cubes and varying roof heights. The rectangular spaces with functions as office, kitchen and living room are connected with their corners,
The Little-Big House 7

The Little-Big House / Annie Ritz + Daniel Rabin

Annie Ritz together with Daniel Rabin (husband and wife) have recently completed The Little-Big House, a bright and comfortable family-home located in Los Angeles,...

More Articles Like This