Five Gardens House, Alteration and Addition by David Boyle Architect

- Advertisement -

Five Gardens House

Project: Five Gardens House
Architects: David Boyle Architect
Builder: Graybuilt Pty Ltd
Location: Northbridge, Australia
Area: 260 m2
Year 2018
Photo Credits: Brett Boardman Photography
Text by David Boyle Architect

Perched on a headland in Middle Harbour, between The Knoll, a remanent bush outcrop, and a spectacular eucalypt within the back yard, Five Gardens House establishes landscape as a form and spatial generator for the alterations to a 1950’s suburban modernist house. Arched ceilings float above a projecting concrete entry roof as if the volume of the rock outcrops in the adjacent bushland has permeated into the building form. Horizontal projections, supported on branch-like steel posts, over 3 levels reach out into the landscape and wrap around the eucalypt in the rear yard.

Five Gardens House

New work is joyously stitched into the existing building fabric to create open plan living spaces and omnipresent connections to gardens on all levels. Three existing gardens have been retained and replanted, including a sunken entry garden, a walled kitchen garden and a large sloping bush garden in the back yard. A fourth rooftop garden on the middle level has been created by the addition of a third level at the base of the building. The arched windows on the upper level provide aspect up to the fifth garden, The Knoll, and by doing so allows for this landscape to be subconsciously claimed.

Five Gardens House

A large concrete awning is constructed over the existing garage and extended towards the street to form an entry forecourt and additional parking. The structure extends along an elevated bridge and returns around the sunken entry garden to form the roof for a new living room balcony, entry, and bathroom. Above this, a new skillion roofline follows the slope of the land and forms the ceiling for the open plan living, dining and kitchen spaces. These are spatially divided by the 3 arched ceilings with southern windows up to The Knoll.

Five Gardens House

Small recessed balconies are replaced with a projecting covered balcony with external spiral stair connecting down to the rooftop garden. An existing stair provides access down to the mid-level where a new library opens directly to the roof garden. A new master bedroom suite also connects to the roof garden along with an extruded elevated balcony bending around the eucalypt. The balcony is supported by a thin self-bracing bent steel post structure in a trapezoidal form to minimize disturbance to the tree roots. A screen wall, pebble roof, and pergola provide dappled light under the eucalypt.

Five Gardens House

A new lower level provides new bedrooms and bathroom for teenage boys and direct access to the back garden and pool. The external stair along the eastern boundary is extended down to the rear yard and provides external access from the kitchen garden to the roof rear gardens. The internal and external stairs create a spiral circulation system connecting all levels and gardens. Subtle shifts in geometry yield to the prevailing aspect over Sailors Bay. Raw, robust materials and expressionistic structure invite an emotive response and embed the building into the landscape setting.

Five Gardens House

Five Gardens House

Five Gardens House

Five Gardens House

Alteration and Addition by David Boyle Architect

Alteration and Addition by David Boyle Architect

Alteration and Addition by David Boyle Architect

Alteration and Addition by David Boyle Architect

- Advertisement -

Chalet de Glace – superb French mountain cottage

Located up on the mountain, above Morzine locality, France, near the border with Switzerland, Chalet de Glace (in French,  ice chalet) is close to...

LofThai is an Office Apartment That Makes You Feel Like Home

Soesthetic Group have designed LofThai in 2015, an office apartment located in Kiev, Ukraine. Aesthetic Group was founded in 2008 by Nataliya Schyra and Victoria Oskilko. Description...

Silvernails House Inspired by Historic Barns of the Hudson River Valley

Conceptually the Silvernails house design evolved from the architect's research into three historic archetypes : the New World Dutch, 3 Bay English and New England Barns, all built throughout the area during the 18th and 19th Centuries.

Single-Storey Cottage Extension / House to Catch the Sun by MAKE Architecture

This is a rear extension to a single-storey cottage in Brunswick with difficult orientation characteristics - the north sun only reaching the site from over adjoining houses. The new addition pulls living areas to the rear of the site and uses 'sun-catchers' for light and spaciousness in the interior.

Crete Vacation Home by Paly Architects

Just outside the area Livadia Kissamou, in an arid and wild landscape where the air and the sea have rounded rocks and large boulders, a house was built in the place of an existing building- ruin that was there since 1900.

Harbour Attic / Gosplan

The Harbour Attic project is a flat refurbishment in Camogli, a charming village near Genoa. This is a small holiday flat, an attic above...

Paiva Walkways Embraces the Paiva River Providing an Unique Experience

Paiva Walkways embraces the Paiva river with an extension of 8km, providing a walking path with a breathtaking natural beauty, with picturesque landscapes, waterfalls...

Historic Details Meet Contemporary Brooklyn Lifestyle

Upon purchasing this twenty-five-foot-wide brownstone in the Brooklyn Heights Historic District, the Owners were charmed by some of the house’s existing historic details, but knew some updates and repairs would be necessary to fit the needs and lifestyle of their then family of three.

Inspiring Custom Home Designed by Chioco Design for a Family of Four

Located in Rollingwood, West Austin, this 3700 square foot custom home was designed by Chioco Design for a family of four. The design consists of interlocking linear, rectangular forms using local gray Lueders limestone

Bantry Bay House Offers Spectacular Ocean Sunsets Views

OVD525 - Bantry Bay House is a private home located in Cape Town. The steep mountainside site boasts un-disturbed views over Cape Town’s Atlantic Seaboard and Robben Island to the north and north-east.

A Weekend Residence with a Dynamic Mix of Volumes, Spans and Cantilevers

Placed in a land with a native forest surrounding it, the NVD house was designed in order to attend the wishes of a couple with three children: having a weekend residence for relaxing and leisure moments to the family.