Residential ArchitectureHousesSylvan Retreat: Textured Wood Structure with a Green Roof

Sylvan Retreat: Textured Wood Structure with a Green Roof

Sylvan Retreat textured wood structure with a green roof (1)

Project: Sylvan Retreat
Architect: Johnsen Schmaling Architects, Milwaukee—Brian Johnsen, AIA, Sebastian Schmaling, AIA
Project Size: 171sqm
Location: Lake Michigan
Photo by John J. Macaulay

Pleated House is a sylvan retreat designed by Milwaukee firm Johnsen Schmaling Architects.

This small house for a graphic designer and her husband sits on the heavily wooded eastern shore of Wisconsin’s Door County, a narrow peninsula on Lake Michigan. Embedded in a dense forest of deciduous and coniferous trees, the building’s unassuming volume is quietly nestled in a small clearing at the western edge of the gently sloping site, its low-slung silhouette virtually disappearing in the surrounding vegetation.

Pleated house - textured wood structure with a green roof (6)

The building’s restrained exterior material palette is limited to charred cedar siding from Northern Wisconsin, its textured, somber blackness complemented by varnished clear cedar, dark-anodized aluminum, and glass. Echoing the visual depth and surface oscillations of bark covering the trunks of trees, the charred wood boards were installed over furring strips of varying depths to form a gently folding, undulating building skin, not unlike a pleated curtain – a meandering and highly faceted veil that wraps the house and replaces what could have been a conventional, sharply defined perimeter with a more ambiguous boundary, one that softens the building’s rigorous geometry and moderates the transition from artificial construct to natural context.

Pleated house - textured wood structure with a green roof (13)

A narrow gravel road leads to a small, trellised forecourt carved deep into the home’s rectangular building mass, a tapered space whose forced perspective converges at the glazed vestibule and continues into a recessed covered outdoor room on the opposite side, framing views through the house and into the site’s sylvan landscape.

sylvan retreat designed by Milwaukee firm Johnsen Schmaling Architects

A continuous wall of milled lumber, stacked at slight angles and finished with a lustrous varnish to create a highly tactile surface of folding ribbons, extends from the forecourt into the house and visually anchors the entry sequence. Inside, the vestibule connects to an open living space with an oversized sliding glass door system that provides access to a linear patio, its paved plane slightly sunken into the existing topography and contained by a long, illuminated concrete bench running parallel to the house.

entry

Across from the large sliding doors, a delicate sculptural steel staircase, supported by a filigree of vertical rods, anchors the living space and leads to the upper bedroom suite and the expansive vegetated roof covering the main building volume. Contrasting the building’s dark exterior shell, the interior material palette is dominated by white walls, white lacquered cabinets, and a grey polished concrete floor, all forming a deliberately neutral, serene backdrop against which the ever-changing tableau of the foliage outside can unfold.

Pleated house - textured wood structure with a green roof (11)

Pleated house - textured wood structure with a green roof (10)

Pleated house - textured wood structure with a green roof (12)

Pleated house - textured wood structure with a green roof (5)

Sylvan Retreat textured wood structure with a green roof (2)

Sylvan Retreat textured wood structure with a green roof (9)

Sylvan Retreat textured wood structure with a green roof (3)

Pleated house - textured wood structure with a green roof (9)

Sylvan Retreat textured wood structure with a green roof (18)

Subscribe to our newsletter

Millennium Park apartment by Mitchell Channon Design

Located in Chicago, Millennium Park apartment was designed by Mitchell Channon Design. The project was declared winner of ASID Design Excellence Award 2014. Description by...

Modern and Practical Addition to an Existing Californian Bungalow

This addition to an existing Californian bungalow in Brunswick West was from the outset an exercise in ‘quality over quantity’. For the clients, a creative couple with a teenager, achieving ‘more space and lots of it’ was never the goal, rather, opting for considered, flexible spaces that would adapt with them as a family.

Grasshopper Courtyard Studio by Wittman Estes

Grasshopper Courtyard Studio offers an alternative density called courtyard urbanism. Maintaining the small footprint of a 1940s house (the lot is 4,500 square feet), a multifunctional 360-square-foot studio was added along the rear alley.

Concrete Cottage Covered with Wood Cladding in the Val d’Hérens

This concrete cottage is located in Mase, Switzerland, and was designed by Savioz Fabrizzi Architectes. Description by Savioz Fabrizzi: Located in the Val d'Hérens, the...

Renovation of a Private Residence on a Wooded Site Near Iowa City, Iowa

This renovation of a private residence on a wooded, exurban site near Iowa City, Iowa draws upon the imbedded formal logic of the original structure to create a contemporary home for a family of four.

Recommended Stories