Remarkable Passive Solar Home Balances Indoor and Outdoor Spaces

Remarkable Passive Solar Home Balances Indoor and Outdoor Spaces

Architects: Green Sheep Collective
Project: Passive Solar Home
Designer: Studio Kophi
Location: Northcote, Melbourne, Australia
Photography: Emma Cross

The design for this passive solar home in Northcote focuses on the client brief for a sustainable design that allows for a flexible, changing family life. The Northcote Solar Home combines high-level environmentally sustainable design with a striking roofscape, contemporary finish, flexibility and a focus on outdoors and family. The client, a family of four, had a brief to create a sustainable home that connected with the garden and accommodated the family’s€ changing needs.

Remarkable Passive Solar Home Balances Indoor and Outdoor Spaces 1

The main challenges were to design a building that had plenty of solar access to all spaces, and to balance a budget between the brief and allowing for sustainable outcomes to be built upon in the future. The design team created a generous three-bedroom dwelling extruded east-west along the block to make the most of available solar access.

Remarkable Passive Solar Home Balances Indoor and Outdoor Spaces 2

The resultant unique piece of architecture responds to the site and modern lifestyles, creating beautiful spaces that are flexible in function, naturally lit and ventilated, and connect with the garden seamlessly and creatively.

Remarkable Passive Solar Home Balances Indoor and Outdoor Spaces 3

All rooms are bathed in light through operable clerestory windows defined by the twin raked roof forms embracing the sun. Passive heating and cooling is further assisted by north facing living areas, courtyards, strategically positioned thermal mass in the concrete floor, a high level of insulation, and thermally improved aluminium window frames with low-e double-glazing with appropriate eaves and external blinds.

Remarkable Passive Solar Home Balances Indoor and Outdoor Spaces 4

Living spaces and bedrooms all receive north light, and a central courtyard allows views to garden spaces from throughout the whole home. In addition, the courtyard affords great connectivity between spaces within the home, so while inhabitants might be undertaking separate activities, they may still be ‘together’.

Remarkable Passive Solar Home Balances Indoor and Outdoor Spaces 5

Bedrooms for the children offer mezzanine spaces to enable creative, flexible, fun habitation of these rooms, adding views to the sky, garden, and north light. Large sliding doors to bedrooms and between the living and dining rooms further increase the flexibility of each space.

Remarkable Passive Solar Home Balances Indoor and Outdoor Spaces 6

North facing decking features integrated seating, external storage and a BBQ, to extend the dining space outdoors. The central courtyard and associated deck create a ‘sunken’ feeling to the living room and doubling as external seating to the living room. Bar seating to the north facing kitchen window further integrates the deck and garden areas with the indoors, while planter boxes bring the garden right up to the built form.

Remarkable Passive Solar Home Balances Indoor and Outdoor Spaces 8

Remarkable Passive Solar Home Balances Indoor and Outdoor Spaces 8

Remarkable Passive Solar Home Balances Indoor and Outdoor Spaces 10

Remarkable Passive Solar Home Balances Indoor and Outdoor Spaces 9

Remarkable Passive Solar Home Balances Indoor and Outdoor Spaces 11

Remarkable Passive Solar Home Balances Indoor and Outdoor Spaces 12

Remarkable Passive Solar Home Balances Indoor and Outdoor Spaces 13

Remarkable Passive Solar Home Balances Indoor and Outdoor Spaces 14

blank

Newsletter HomeWorldDesign

To be updated with all the latest projects

Most Recent

Most Popular

Historical Barn Converted into a Wellness Retreat – Stadl Altenbach

Designed by Ernst Giselbrecht + Partner, Stadl Altenbach is a historic “Kellerstöckl” (an agricultural building) transformed into a wellness retreat in southern Styria, Austria. This...
Long Reach Retreat

Long Reach Retreat by Kaplan Thompson Architects

This waterfront home is deeply connected to the tidal landscape of Midcoast Maine. Located in Harpswell, the Long Reach Retreat was finished in 2016. Its gorgeous setting called for a design that drew visitors closer to the ocean cove, and conveyed a sense of organic modernism that didn’t compete with its peaceful setting in the trees.

Ground Floor Apartment Turned into a House in the Middle of Manhattan

This ground floor apartment has been renovated and transformed by Studio Arthur Casas in a comfortable house, located near Central Park, in Manhattan, NY. Description...
Compartmentalized Apartment Converted into a Completely Integrated Living Space

Compartmentalized Apartment Converted into a Completely Integrated Living Space

The biggest challenge was the conversion of a compartmentalized apartment into a completely integrated space, rethinking the way of living of two young brothers. The living room, TV room, dining room, kitchen, laundry, balcony and office have become part of a single space.

Writer’s Cottage in suburban residential area of the Oslo city

Writer's Cottage is a project created in 2014 by architectural studio Jarmund / Vigsnæs Architects. The cottage has 15 sqm and is located in...

More Articles Like This