Balmoral House in Mosman, Sydney / CHROFI

Balmoral House in Mosman, Sydney / CHROFI

Project: Balmoral House
Architects: CHROFI
Builder: Hough Builders
Location: Sydney, NSW, Australia
Area: 264 sqm
Year 2018
Photography: Katherine Lu, Clinton Weaver
Text by CHROFI

The Balmoral House is located within the lower north-shore suburb of Balmoral. The site presents many difficulties being wedged shaped, on the low side of the street, hemmed in by two substantial existing houses and with just half the land area of its neighbours. Where previously the site would have enjoyed the benefits of a sunny rear yard beyond the rear building alignment, this is no longer the case with the yard having been sold-off to the neighbours.

Balmoral House in Mosman, Sydney / CHROFI

Our design process has been about finding amenity where on first appearance there appears to be little.

staircase / CHROFI

The design stems from the first key observation, that the view to Middle Harbour is better from the lower ground level due to the height of the canopy of a nearby angophora that impedes views from the first floor level. Placing the living areas on the lower ground level allowed us to exploit setback controls to build closer to the rear boundary where oblique views to the key local features of Balmoral Beach and Rocky Point Island are best.

Balmoral House in Mosman, Sydney / CHROFI

This strategy also provided the opportunity to extend these spaces into gardens and terraces to the limits of the site, maximising the sense of space of the ‘living domain’. Every part of the site is utilised to create an array of connected interior and exterior spaces.

Balmoral House in Mosman, Sydney / CHROFI

The planning then became about ordering these living volumes and garden spaces to maximise access to view and sunlight and to structure these to accommodate an array of social situations for our Client’s young family. At first floor level, the garage and bedrooms are composed in a linear block perpendicular to the street along the south-western to enable glimpses of district views from the street as a gesture to the public realm. Critical to the success of the house is the journey from the street down to the living areas and vice versa. A series of stairways break up the journey while the main glazed central stair is the centrepiece to the house as a light-filled piece of sculpture that hangs above a reflecting pond with pool beyond.

Balmoral House in Mosman, Sydney / CHROFI

The architecture works as a series of stacked interconnected volumes that carefully manoeuvre down the site, wrapping around to establish a secluded light-filled courtyard and terrace area on the north-eastern side. The expression is ‘minimalist modern’ to avoid visually complicating an already dense set of circumstances. Warm natural materials including off-form concrete, neutral bricks and blackbutt timber imbue the house with a calm quality whilst floor to ceiling glazing and large pivot and stacking doors create light-filled interiors, bringing the garden inside.

kitchen / CHROFI

In the end the design reverses the obvious strategy of an elevated living space with balcony facing the view. Rather, the outcome is a grounded compact family home sculpted around daylight, views to Balmoral and intertwined living and garden spaces that satisfy the social needs of a growing young family.

dining room + living room / CHROFI

outdoors, terrace / CHROFI

terrace +bedroom / CHROFI

Balmoral House in Mosman, Sydney / CHROFI

Balmoral House in Mosman, Sydney / CHROFI

Subscribe to Our Newsletter

To be updated with all the latest news, offers and special announcements.

Pest Cottage / Caleb Johnson Studio

On-site of the family compound was a former work shed that had been converted into a sparse, yet beautifully located cottage, fondly reserved for unruly grandchildren to let loose.

Three-Pavilion Residence by YH2 Architecture: TRIPTYCH

Montreal-based yh2 introduces TRIPTYCH, a three-pavilion residence carefully nestled in lakeside surroundings. The house, with its crisp lines and sober palette, was built on a sloping site overlooking a small lake in the Laurentian Mountains, one hundred kilometres from Montreal.

Contemporary Tower-Like Bungalow in Singapore by Studio Wills

Located in an exclusive residential enclave of 106 semi-detached houses and 3 bungalows in Singapore, the project was envisioned, in the Master Plan, as 1 of the 2 buildings that provide visual ‘break’ to a group of semi-detached houses

Lantern House by Herbst Architects

The brief was for a primary residence for a couple without children with provision for occasionally used guest accommodation for friends visiting from overseas. The site as presented was a steep slope with magnificent sea and coastal views to the east into which a building platform had already been cut, with its associated timber pile retaining wall.

Outdoor Space for Relaxing and Entertaining / dSPACE Studio

The owners of this Lakeview property wanted to create outdoor space for relaxing and entertaining. Their vision was to transform the yard to promote an open-air lifestyle that reminded them of California wine country, where they have roots.

Concrete Holiday Retreat in Argentina by Luciano Kruk

L4 House is a concrete holiday retreat designed by Luciano Kruk in Costa Esmeralda, Buenos Aires, Argentina. Description by Luciano Kruk: L4 House is located...