Residential ArchitectureHousesPerth Street Residence by Humphrey Homes

Perth Street Residence by Humphrey Homes

Perth Street Residence, Humphrey Homes

Architects: Humphrey Homes
Project: Perth Street Residence
Interior Stylist: Anna Flanders
Location: Perth, Australia
Area: 280m2
Photographer: Dion Robeson

As a compact home of 260m2, the Perth Street Residence belies its small footprint, providing a spacious and light-filled home. Following the dicta ‘form follows function’, the client’s design brief called for a simple and unpretentious architectural aesthetic using strong honest forms free of embellishment. The resulting 2-storey home draws on a rich material palette inspired by the clients love of warm, raw materials and textures, complementing the home’s refined geometric forms.

Perth Street Residence, Humphrey Homes 1

Sited on a narrow block, the home cantilevers to capture Northern light laterally and vertically through stairwells and cleverly positioned glazing. An internal courtyard invites South-Westerly breezes to allow natural ventilation, while maximizing indoor/outdoor living. An operable, remote-controlled Vergola at the rear has been recycled from the original home, enabling the clients to control the entry of Northern light into the open plan kitchen and dining area.

Perth Street Residence, Humphrey Homes 2

The home’s striking second storey is clad in solid, dark-stained Western Red Cedar. A Remote-controlled privacy screen to the Master Bedroom window and front elevation enable privacy and light control. The stained Cedar finish and refined form of the screen is seamlessly integrated with the surrounding cladding. The carport posts and beams, fencing and gates are constructed from exposed galvanised steel, contributing a raw, industrial quality to the architecture.

Perth Street Residence, Humphrey Homes 3

A continuation of these textural qualities is present in the interior, which incorporates a ‘Rottnest-style’ render to the walls and a striking, timber-clad wall and bulkhead. The kitchen’s textural, plywood cabinets offer a robust, industrial aesthetic, enhanced by the burnished silver tones of the tiled splashback. The living area is anchored by a pot belly fireplace featuring a perforated metal flume in the upper floor Study, adding visual interest while effectively heating the home. The Master bedroom offers an elevated escape and includes a generous Ensuite and robe.

kitchen, Humphrey Homes 4

The Perth Street Residence reflects the grit and grain of materials that the clients longed for, while the spatial layout offers the appeal of a down-sized living arrangement. With a casual ambience and an intuitive layout, the home provides an inviting nest in which to dwell.

Perth Street Residence, Humphrey Homes 5

Perth Street Residence, Humphrey Homes 6

dining room,, Humphrey Homes 7

bedroom, Humphrey Homes 8

Perth Street Residence, Humphrey Homes 9

bedroom, Humphrey Homes 10

home office, Humphrey Homes 11

bathroom,, Humphrey Homes 12

Organic Architecture that Look like a Giant Sculpture: Cella Bar

FCC Arquitectura in collaboration with the Paulo Lobo designers have designed the Cella Bar,  located in Lugar da Barca, Madalena, Azores. Cella Bar has an organic...

Warehouse Conversion by Ashley Isham in Lower Holloway, London

This substantial, light-filled warehouse conversion occupies a significant portion of a former tram shed in lower Holloway. Internal space extends to approximately 4,556 sq...

Independent Home by HAO Design: Migration & Vibration Project

The design scope includes the basement and four and half floors above ground, with green space for planting large trees in front of the house. The owners of this house are a couple who are both dentists.

Caterpillar House: Modern Ranch Connected to the Beauty of Nature

Built on the smooth hills from Santa Lucia Preserve, Caterpillar House is a project of Feldman Architecture, with a design that ensures an emphasized...

Taipei Open Flat – Wood, Redbrick, and Concrete for a German Lifestyle

Project: Open Flat Interior Design: KC Design Studio Project Team: Chun-ta, Tsao, Kuan-huan, Liu, Area: 120 sqm Location: Taipei, Taiwan Project Year: 2016 Photography: KC Design Studio This Taipei Open Flat was...

Related Articles