Portuguese Minimalist House Built on the Ruins of an Old Building

Portuguese Minimalist House Built on the Ruins of an Old Building

Project: Portuguese Minimalist House
Architects: Vitor Vilhena Arquitectura
Team: Vítor Vilhena, Fábio Plácido Guimarães, Nuno Gonçalves, João Simões
Location: São Bartolomeu de Messines, Portugal
Area: 3229.17 ft2
Project Year 2018
Photographer: Fernando Guerra | FG SG

Algarve, in the South of Portugal does not only live by the sea. Proof of this is the village of São Bartolomeu de Messines, municipality of Silves – located in the interior of the Algarve, far from the mass tourism that occupies the whole coast, and privileged by the mountains that surround the whole region. The history of São Bartolomeu de Messines refers to 1180, originally populated by Arabs, when D. Sancho I conquered Silves. It is in this remote village that our project is located. Surrounded by valleys, mountains and two reservoirs, the dam of Funcho and the dam of Arade.

Portuguese Minimalist House Built on the Ruins of an Old Building

The “House of Messines” is a Portuguese minimalist house, based on an existing building, already in ruins, but with a fantastic orientation East-West, and with a rhythm of openings for light source already very inviting. The fact that there was a built structure was the only reason we were able to emerge such a work in this picturesque place.

Portuguese Minimalist House Built on the Ruins of an Old Building

Due to the diverse bureaucratic restrictions of implantation, it was mandatory to “overlay” the project to the existing ruin, extending its body in the longitudinal axis towards South.

Portuguese Minimalist House Built on the Ruins of an Old Building

Privileging the views and natural light, the rhythm of windows were recreated in the East facade, opening completely and leaving a hovering corner when the volume folds to north.

Portuguese Minimalist House Built on the Ruins of an Old Building

The interior of the house is a large space that prioritizes fluidity and communication in the social area (living room, dining room and kitchen), but closes and limits its access in the private area where the bedrooms are located as well as the service entrance.

Portuguese Minimalist House Built on the Ruins of an Old Building

As a form of respect for the surroundings and not to obstruct more than necessary, we chose to locate the pool on the rooftop, in a volume which doesn’t touch the ground, and is completely suspended in the air. This decision guarantees a total access to the rooftop as a second social area of ​​the house, privileging the magnificent 360º views, even being inside the pool.

Portuguese Minimalist House Built on the Ruins of an Old Building

Portuguese Minimalist House Built on the Ruins of an Old Building

Portuguese Minimalist House Built on the Ruins of an Old Building

Portuguese Minimalist House Built on the Ruins of an Old Building

House in Messines / Vitor Vilhena Architects

House in Messines / Vitor Vilhena Architects

House in Messines / Vitor Vilhena Architects

House in Messines / Vitor Vilhena Architects

House in Messines / Vitor Vilhena Architects

Subscribe to Our Newsletter

To be updated with all the latest news, offers and special announcements.

The Duke House, A Small but Mighty Addition to a ’50s Home

The owner of this 1950’s home came to Dalecki Design wanting to create The Duke House - a contemporary addition, transforming their small, two bedroom, one bathroom house into a three bedroom, two bathroom home suitable for a young, growing family.

Ha Long Villa, Vietnam / Vo Trong Nghia Architects

Vietnam has an abundance of nature and townscapes that are registered as World Heritage Sites. Economic growth due to the increase in tourism has raised the standard of living but has also given way to reckless development by clearing away nature.

This São Paulo House Has a Mixed Structural Design that Combines Concrete with Steel

The house is supported by a mixed-logic structural design in which a bare concrete wall, on the leftmost side of the house, connects the many levels and organises the main stairway that links them all. The rest of the house’s structure is composed of a lightweight steel-framing, allowing for larger-than-average glazed areas.