Casa Hualle / Ampuero Yutronic

Casa Hualle / Ampuero Yutronic

Project: Casa Hualle
Architects: Ampuero Yutronic
Author Architects: Javier Ampuero, Catalina Yutronic
Design Team: Javier Ampuero, Catalina Yutronic, Andy Wakefield
Builder: Nuevo Horizonte Constructora
Location: Pucón, Chile
Area 230.0 m2
Project Year 2018
Photographer: Felipe Fontecilla, Javier Ampuero

Awards:
– Ibranem Amata, Premio de Arquitectura en Madera Brasil 2018 – Highly commended
– German Design Awards 2019 – GDA 2019 Nominee
– The Daily Telegraph, Homebuilding & Renovating Awards 2018 – Winner Best International Home

Casa Hualle is a 230m2 family home located in the southern Araucania region of Chile, approximately 900 km south of the capital Santiago. The area is renowned for its beautiful open countryside, temperate rainforests, lakes and volcanoes that are bounded by the Andes mountains to the east.

Casa Hualle / Ampuero Yutronic

Site Response
The Casa Hualle is located on a gently sloping site in the rural foothills of the Villarrica volcano to the south and the lake, of the same name, to the north. The building is designed to embrace this natural environment and the outstanding views afforded by its privileged setting.
The two storey building is a single sculptural volume providing 230m2 of accommodation. Its form and orientation is a response to both the sloping terrain of the land, maximising the views towards the lake and the volcano, and the particular microclimate of the area.

Casa Hualle / Ampuero Yutronic

Sitting in solitude on a half a hectare of open land, the house is bounded on three sides by pasture farmland. It is accessed from the road through a small forest of mature oak and chestnut trees, which also provide a barrier from passing traffic.
The natural terrain slopes gradually upwards from the southern access point to the mid point of the property then falls more steeply towards the lake side to the north. The house sits on this central brow of the land, taking advantage of the aspect afforded on all sides by this elevated position.

Casa Hualle / Ampuero Yutronic

Approaching by road the house appears as a prominent simple black form on the hillside, reminiscent of the traditional large agricultural pitched-roof sheds found in the area. In contrast, when viewed from the main valley to the north, the building nestles and blends into its rural pastoral surrounds.

living room design / Ampuero Yutronic

Building Form
Initially conceived as a simple rectangular volume, the design evolved through a series of manipulations and interventions to create the more sculptural form of the building:
The rectangular footprint is extended to align the south side perpendicular to the axial view of the volcano creating an irregular floor plan and volume.
The entrance to the house is emphasised by a large cut-out in the overall volume on the southwest corner. The roof extends above this recess to provide shelter and further accentuating the entrance. The orientation of the entrance provides further shelter from the prevailing wind and rain predominantly from the north.

fireplace / Ampuero Yutronic

A recess in the building volume on the north side at ground floor level creates an overhang to shade the large expanse of glazing from the intensity of the summer sun.
The geometry of the roof transforms from a typical pitched gable end on the short northeast façade to a flat roof on the opposite southwest façade. This transition creates a dynamic arrangement of folding roof planes.

Casa Hualle / Ampuero Yutronic

Building Materials & Elements
The dark external appearance of the house resembles buildings in the area that are typically clad in the black volcanic stone of the region. Diverging from the appearance and physical heaviness of stone, Casa Hualle is clad in vertical dark-stained softwood timber slats over a black waterproof fabric, providing a more ephemeral skin-like quality. Dictated by the internal views to the outside landscape, the windows vary in size and position, creating a seemingly random composition on the building exterior.

kitchen / Ampuero Yutronic

The Casa Hualle sits on an external concrete terrace to the entire perimeter. This surface slopes and steps in response to the levels of the natural terrain. A swimming pool projects perpendicular to this plinth on axis with the views of the volcano and the lake.
In juxtaposition to the dark exterior, the interior walls are lined in pale, almost white, stained plywood. The warmer colour of the natural wood surrounds of the windows, which line the entire depth of the wall, punctuate this interior blank canvas acting as picture frames to the outside views. These carefully composed views of the outside take on a significance, similar to paintings on the inside walls of the house.

Casa Hualle / Ampuero Yutronic

A polished exposed concrete slab is used throughout the house. The concrete incorporates black volcanic sand and aggregate, providing a dark contrast to the pale walls and ceiling. Emulating the external geometry the roof structure is lined in plasterboard on the inside to form the ceiling. Supported solely on the external perimeter walls, and uninterrupted by internal partition walls, this dynamic folding ceiling flows sinuously for the entire length of the building interior.

Casa Hualle / Ampuero Yutronic

Interior Arrangement
The accommodation of the Casa Hualle is arranged simply around a central double height volume. This central space is orientated on a north-south axis with large glazed openings exploiting the views of the volcano and the lake. The north glazing, a series of opening metal framed sliding doors, takes advantage of the low winter sun entering deep into the space, which is otherwise protected during the summer months by the external overhang of the building. This central space is the social heart of the home, accommodating the kitchen, dining and living space at ground level. Two separate guest bedrooms and bathrooms are located at ground level to either side of this space on the east and the west sides of the house.
The master bedroom and bathroom on the first floor is accessed by stair via the studio, library and gallery walkway that overlook the main central space.

Casa Hualle / Ampuero Yutronic

Sustainability & Energy Strategy
With concern for the natural environment and due to its remote location the house seeks to be as environmentally self sufficient as possible. This is achieved by a series of passive measures and interventions;

Casa Hualle / Ampuero Yutronic

– building orientation and highly insulated exterior (beyond regulatory requirements);
– window sizes & positions that maximise or minimise solar gain where beneficial;
– utilising the thermal mass of the interior exposed concrete surfaces to regulate the internal temperature;
– new water well bored to a deep lying aquifer to provide all the water requirements of the house. In addition to these measures, the heating is primarily provided by a wood burning stove located in the heart of the house. This stove incorporates a unique filtration system which aims to minimize smoke being released into the external environment.

Casa Hualle / Ampuero Yutronic

bedroom / Ampuero Yutronic

Casa Hualle / Ampuero Yutronic

bathroom / Ampuero Yutronic

Casa Hualle / Ampuero Yutronic

Subscribe to Our Newsletter

To be updated with all the latest news, offers and special announcements.

Apartment V in New Taipei City / Ganna Design

Completed in 2016, Apartment V is a private home located in Xindian, New Taipei City, Taiwan. The project was designed in 2016 by Ganna Design. From...

Lagoon Weekend Residence in Marin County, California

This 2,100 square-foot lagoon weekend residence was built in Seadrift on the Stinson Lagoon in Marin County, California. Although the lagoon is filled with Pacific Ocean Sea water, it is shallow and warm ....

Brass House by Anthrosite Architects

At Brass House, the design revolves around the Garden Room, the value of custom detailed, timber windows and doors, brickwork and in-situ concrete elements soften through native landscaping.

The Hawkers Revolution Lands in Madrid with its First-Ever Physical Store

A Hawkers Madrid Store space that faithfully reflects the values of the Hawkers product, through finishings that mix marble and stainless steel, meeting that attention to detail that engages the buyer’s whole experience in the store.

Prumirim Beach House / BRRO Arquitetos

The Prumirim beach house is located in the northern coast of the São Paulo state - Brasil, it is laid out among the thick Atlantic woods of the Sao Paulo shoreline, a few meters from the sea. Due to the plentiful woods, the house implementation faces big limitations within the removal of threes.

Lagarde House in Montreal / la SHED Architecture

Designed by la SHED Architecture, the Lagarde House won Grands Prix du Design 2017 Winning Project for the 1600 Square Foot or Less Residential...