Residential ArchitectureHousesPiedmont Retreat by Tonic Design

Piedmont Retreat by Tonic Design

Piedmont Retreat by Tonic Design

Project: Piedmont Retreat
Architects: Tonic Design
Lead Architect: Katherine Hogan
General Contractor: Vincent Petrarca, Tonic Construction
Landscape Architects: Swanson & Associates, Carrboro, NC, David Swanson
Structural Engineer: Lynch Mykins Engineers
Location: Durham, North Carolina
Area: 3500 ft2
Year: 2017
Photographs: Tzu Chen Photography, Tonic Design
Manufacturers: Cle Tile, Corten, Dopko Cabinetry, Duravit, Fleetwood, Volt, Arrowhead, Baba Antique Wooden Floors, Cle, Commune Design, The Shade Company

Wrapped in vertical stripes of Corten® steel street-side, with vast expanses of floor-to-ceiling glass and cantilevered windows overlooking the forest behind it, a modern house sits quietly in the corner of a cul-de-sac in Durham.

Piedmont Retreat by Tonic Design

Katherine Hogan, AIA, and Vinny Petrarca of Tonic Design in Raleigh are responsible for this creative two-story, 3800-square-foot, single-family structure that will, as the steel continues to weather, blend into the natural setting and never need painting. Their clients loved the concept since they wanted a low-maintenance house with a modest public presence.

interior design, Tonic Design

plan

The owners also wanted to maintain direct visual connection to their beautiful wooded site. The abundant glazing fulfills that wish.

dining area, Tonic Design

Form Follows Function: To create the innovative form and floor plan, the designers worked from the concept of a single square mass of space. They divided the mass into two halves: one for “public” spaces, one for private. Then they separated the two volumes and fanned them out to open the center of the composition to views of the natural environment, which created a protected exterior courtyard. Through this form, the two halves also face each other across the courtyard. As a result, the homeowners can enjoy the exterior of their new house from the interior and watch the steel reach its ultimate patina.

Piedmont Retreat by Tonic Design

Old/New, Raw/Refined: The homeowners also wanted to use reclaimed and repurposed materials wherever possible. Hogan and Petrarca used this directive to create contrasts between old and new, raw and refined. Complementing the steel-glass contrast, new modern fixtures and finishes juxtapose with reclaimed-wood floors, recycled factory lights, and elements from the couple’s collection of art, objects and furniture.

Piedmont Retreat by Tonic Design

plan 2

Public/Private: While the steel provides an exterior barrier, of sorts, between the family and the street, interior spaces are open and fluid, shifting perspectives throughout the house as the inhabitants move from the “public” volume of living, dining, and kitchen areas to the private volume of bedrooms and baths, all on one floor. Light-filled walkways join the two portions. The lower level is intended for guests and includes two bedroom suites on opposite sides of the floor for privacy and a two-car garage.

Piedmont Retreat by Tonic Design

Piedmont Retreat by Tonic Design

Piedmont Retreat by Tonic Design

Piedmont Retreat by Tonic Design

Piedmont Retreat by Tonic Design

Piedmont Retreat by Tonic Design

Hodb Apartment in Anderlecht by B-ILD Architects

The former office space on the upper floor of an industrial building in Brussels was transformed into an apartment for an artist.

Berkshire Retreat Offers Stupendous Views of Massachusetts

The main level of the Berkshire Retreat was raised about ten feet above the ground, partly to maximize the views, but also to get up above the humidity and insects in the summertime, and the snow in the winter.

Fully Renovated Holiday Apartment in Barcelona

Project: Holiday Apartment in Barcelona Architects: Margherita Serboli , Colombo and Serboli Architecture (CaSA) Surface: 97m² Status: Completed Location: Barcelona, Spain Built by Alsamasa Photos by Roberto Ruiz Courtesy of Colombo...

Huda Restaurant Main Store by IN•X Design

In 2020, under the cooperation between Guo Dong - the second-generation manager of Huda Restaurant and the design team of IN.X, Huda Restaurant in Guijie completed its first refurbishment in the past 20 years.

John Pawson by COCOON Bathroom Collection

Using pure and geometrical shapes, always honoring the 'golden ratio’, John Pawson managed to bring an iconic collection which feels timeless and familiar. The gracious perfect round shapes and spouts with extremely large radiuses are distinctive features.

Related Articles