Dutch Concrete House / Bedaux de Brouwer Architects

Dutch Concrete House / Bedaux de Brouwer Architects

Architects: Bedaux de Brouwer Architects
Project: Woonhuis Zeist – Dutch Concrete House
Lead Architect: Peter Keijsers
Design: Team Peter Keijsers, Rob Vermeulen
Interiors: Francine Broos interieurarchitecten
Location: Zeist, The Netherlands
Area 402.0 m2
Project Year 2016
Photographs: Michel Kievits

The Zeist house is situated on the edge of a village in a natural setting where forest meets heathland. Distinctive features of the house are the raised patio and living area, the large overhanging roofs and the generous picture windows. The house is finished inside and out in exposed concrete. The straight lines and subdued detailing go to make up a striking design by Bedaux de Brouwer Architects.

Dutch Concrete House / Bedaux de Brouwer Architects 1

The living area, which is raised above the forest floor, has the appearance of a pavilion and feels like a lookout post in the forest. At the back it runs into the patio, which overlooks the heath. The large glass panels and sliding door at the back provide views of the surrounding countryside. Further to the front, the rooms are more enclosed to provide a safer and cosier feel. Access to the living area and patio is via a concrete path and outside stairway. A concrete wall guides the visitor to the front door, which is sheltered by a thin steel canopy.

Dutch Concrete House / Bedaux de Brouwer Architects 2

The main structure of this Dutch concrete house consists of inner and outer concrete shells, poured on site, which required careful detailing and intensive coordination with the structural engineer and contractor.

Dutch Concrete House / Bedaux de Brouwer Architects 3

The aluminium panorama facades are finished cleanly and merge unobtrusively into the walls and floors. Mullions have been minimised to ensure the least possible hindrance to the influx of light. As a result, the outer and inner spaces appear to flow seamlessly into each other. The aluminium louvres can be used to ensure privacy when desired.

Dutch Concrete House / Bedaux de Brouwer Architects 4

The raw concrete gives the Zeist house a pure and basic appearance, which contrasts handsomely with the refined and restrained detailing of the frames, louvres and interior. The connection with the natural outdoor environment, the subdued design language and the use of materials give the house its striking character and provide an exceptional living experience.

Dutch Concrete House / Bedaux de Brouwer Architects 5

Dutch Concrete House / Bedaux de Brouwer Architects 6

Dutch Concrete House / Bedaux de Brouwer Architects 7

Dutch Concrete House / Bedaux de Brouwer Architects 8

Dutch Concrete House / Bedaux de Brouwer Architects 12

Dutch Concrete House / Bedaux de Brouwer Architects 9

Dutch Concrete House / Bedaux de Brouwer Architects 10

Dutch Concrete House / Bedaux de Brouwer Architects 11

Dutch Concrete House / Bedaux de Brouwer Architects 13

blank

Newsletter HomeWorldDesign

To be updated with all the latest projects

Most Recent

Most Popular

Del Mar Meadow House by McCulley Design Lab

Del Mar Meadow House by McCulley Design Lab

Project: Del Mar Meadow House Architects: McCulley Design Lab Team: Janet and John McCulley Landscape: Sotelo Landscape Architects Location: Del Mar, California Photo credits: Neue Focus Text and photos: Courtesy...
Casa em Afife / Guilherme Machado Vaz

Afife House / Guilherme Machado Vaz

The Afife house is built in the north of Portugal, in a rural settlement that was established at the foot of the hill and expanded towards the plain, which is used as arable land, and extends to the sea.
Davison Collaborative, a Three-Townhouse Project by HIP V. HYPE and Archier

Davison Collaborative Development, a Three-Townhouse Project by HIP V. HYPE and Archier

The blueprint provided by HIP V HYPE’s Collaborative Development Model created the legal and financial structure that facilitated all three parties to join forces, a solution to the problem of sky-high Melbourne property prices.
Shanghai Apartment Transformed into a Light-Filled and Kid-Friendly Home 2

Shanghai Apartment Transformed into a Light-Filled and Kid-Friendly Home

The whole new Shanghai apartment is a symbolic text which contains castle, forest, sky, curtain, distorting mirror or space capsule (arc stainless steel), jigsaw (tile pattern in bathroom), stage, tent and greening wall.
Single Family Summer Getaway in Nova Scotia 12

Single Family Summer Getaway in Nova Scotia

Rabbit Snare Gorge is a single family summer getaway set in the rugged terrain of Inverness, on the coast of rural Cape Breton, Nova Scotia. The form is generated by the vertical transformation of the traditional gable, a way to get above the trees and view the landscape.

More Articles Like This