Residential ArchitectureHousesMT Villa by AlHumaidhi Architects

MT Villa by AlHumaidhi Architects

MT Villa by AlHumaidhi Architects

Project: MT Villa
Architects: AlHumaidhi Architects
Project Location: Shaab, Kuwait
Built Area: 1073 m2
Plot Area: 500 m2
Completion Year: 2017
Photographer: Nelson Garrido
Text and Photos: Courtesy of AlHumaidhi Architects

The project is located in Shaab, Kuwait with a plot area of 500 m2. The MT Villa plan applies a clean, contemporary aesthetic designed around the needs of a young family with 2 children. The plot is located across the street from a neighborhood park and views towards the park were encouraged by the owners from most rooms and spaces within the house.

MT Villa by AlHumaidhi Architects

Plan - Ground

The upper floors contain 3 bedrooms and a master suite in addition to a roof top terrace which overlook the park – floor to ceiling louvres were utilized to provide privacy for the bedrooms from the street directly in front. Additionally, the louvres provide a degree of shading from the harsh south/west sun exposure. The ground floor adopts a U-shaped plan which hugs a landscaped garden.

MT Villa by AlHumaidhi Architects

Plan - Ground

In the center of the U plan is an outdoor covered terrace which anchors the daily kitchen, reception space, as well as the daily living area. The kitchen, with foldable floor to ceiling glass windows can open up onto the terrace; which is also accessible from the main reception space one on side, and the daily living on the other. Foldable floor to ceiling glass partitions line the edge of the terrace and when opened allow for free flow and movement from reception, living, or kitchen through to the terrace and into the garden.

MT Villa by AlHumaidhi Architects

MT Villa by AlHumaidhi Architects

Plan - Second

MT Villa by AlHumaidhi Architects

MT Villa by AlHumaidhi Architects

MT Villa by AlHumaidhi Architects

Plan Roof

MT Villa by AlHumaidhi Architects

MT Villa by AlHumaidhi Architects

Subscribe to our newsletter

Colourful Family Home Topped with a Stage Set Mountain

A radical transformation of an Edwardian semi-detached house into a colourful family home topped with a stage set Mountain.

Aldo Beach House by Wittman Estes Architecture + Landscape

Aldo Beach House transforms a 1940s beach house into a new multi-generational home—doubling the livable area while lightly touching the delicate ecology of the waterfront.

Capreit Office Space Renovation in Toronto

Spanning three very different heritage brick and beam buildings, this technically complex renovation opened up previously closed-off workspaces and exposed the character of the original buildings buried underneath previous renovations.

Minimalist Two Bedroom Apartment Designed by Flat6 in Hanoi

When we agreed to design this two-bedroom apartment, the apartment was not finished, the walls were not built but the space has been fixed. The location of equipment in the toilet and the kitchen has been waiting for the old design of the building.

Meschter Residence by Skylab Architecture

Located in NW Portland hills, the Meschter Residence is a remodel and expansion of a mid-century modern residence.

Recommended Stories